Održiva mobilnost za građane Europe
Održan 1. sastanak projektnih partnera za projekt „CitiZEN – Sustainable Mobility for Citizens in Europe“ u švedskom gradu Växjö

Od srijede, 16. rujna do subote, 19. rujna 2015. godine, održan je prvi sastanak partnera projekta „CitiZEN – Sustainable Mobility for Citizens in Europe“ u gradu Växjö u južnoj Švedskoj. Na projektnom sastanku sudjelovali su pročelnik UO za EU fondove, Šime Erlić i viša stručna suradnica u odjelu, Sefani Mikulec koji su kolegama iz drugih gradova predstavili aktivnosti koje Grad Zadar čini s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi primjene održive mobilnosti. Osim Grada Zadra na sastanku je sudjelovalo još 6 partnera iz Europe: Energy cities (Francuska), Milton Keynes (Velika Britanija), Modena (Italija), Bistrita (Rumunjska), Čačak (Srbija) te Växjö (Švedska). Svi partneri imali su priliku upoznati se s najnovijim standardima održivog razvoja i mobilnosti u Europi, te razmjeniti iskustva i dobre prakse svojih zemalja. Također, prezentirana je mogućnost zajedničke suradnje na novim EU natječajima iz navedenog područja kako bi neke od metoda održivog razvoja gradovi primjenili u svojim sredinama.

Grad Växjö osim što je primjer dobre prakse u primjeni održivog razvoja ujedno i slovi za „najzeleniji grad u Europi“. Sudionicima projekta prezentirane su inovativne metode održivosti koje su uspješno implementirane u tom gradu, a neki od zanimljivih održivih transportnih lokalnih projekata su:

  • Bio-plin autobus – proces proizvodnje i uporabe bio-plina u održivom javnom prijevozu
  • Stanice za punjenje elektičnih automobila
  • Sustav električnih bicikala te javni mobilni servis bicikala
  • Primjer osiguranja prednosti bicikala u prometu
  • Primjeri odgovarajuće javne biciklističke infrastrukture te javne garaže za bicikle.

Zadnji dan susreta organizirana je manifestacija za građane u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (Växjö's Citizen Event: „The Traffic and Climate Day“) s naglaskom na multimodalnost orijentiranu na korištenje bicikala, autobusa i vlakova. Sljedeći sastanak projekta „CitiZEN“ održat će se u gradu Milton Keynes, a posljednjem u nizu sastanaka domaćin će biti i Grad Zadar.

Vezane fotografije