Održiva mobilnost za građane Europe
Održiva mobilnost za građane Europe
Održan 1. sastanak projektnih partnera za projekt „CitiZEN – Sustainable Mobility for Citizens in Europe“ u švedskom gradu Växjö

Od srijede, 16. rujna do subote, 19. rujna 2015. godine, održan je prvi sastanak partnera projekta „CitiZEN – Sustainable Mobility for Citizens in Europe“ u gradu Växjö u južnoj Švedskoj. Na projektnom sastanku sudjelovali su pročelnik UO za EU fondove, Šime Erlić i viša stručna suradnica u odjelu, Sefani Mikulec koji su kolegama iz drugih gradova predstavili aktivnosti koje Grad Zadar čini s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi primjene održive mobilnosti. Osim Grada Zadra na sastanku je sudjelovalo još 6 partnera iz Europe: Energy cities (Francuska), Milton Keynes (Velika Britanija), Modena (Italija), Bistrita (Rumunjska), Čačak (Srbija) te Växjö (Švedska). Svi partneri imali su priliku upoznati se s najnovijim standardima održivog razvoja i mobilnosti u Europi, te razmjeniti iskustva i dobre prakse svojih zemalja. Također, prezentirana je mogućnost zajedničke suradnje na novim EU natječajima iz navedenog područja kako bi neke od metoda održivog razvoja gradovi primjenili u svojim sredinama.

Grad Växjö osim što je primjer dobre prakse u primjeni održivog razvoja ujedno i slovi za „najzeleniji grad u Europi“. Sudionicima projekta prezentirane su inovativne metode održivosti koje su uspješno implementirane u tom gradu, a neki od zanimljivih održivih transportnih lokalnih projekata su:

  • Bio-plin autobus – proces proizvodnje i uporabe bio-plina u održivom javnom prijevozu
  • Stanice za punjenje elektičnih automobila
  • Sustav električnih bicikala te javni mobilni servis bicikala
  • Primjer osiguranja prednosti bicikala u prometu
  • Primjeri odgovarajuće javne biciklističke infrastrukture te javne garaže za bicikle.

Zadnji dan susreta organizirana je manifestacija za građane u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (Växjö's Citizen Event: „The Traffic and Climate Day“) s naglaskom na multimodalnost orijentiranu na korištenje bicikala, autobusa i vlakova. Sljedeći sastanak projekta „CitiZEN“ održat će se u gradu Milton Keynes, a posljednjem u nizu sastanaka domaćin će biti i Grad Zadar.

Vezane fotografije

Održiva mobilnost za građane Europe Održiva mobilnost za građane Europe Održiva mobilnost za građane Europe Održiva mobilnost za građane Europe Održiva mobilnost za građane Europe Održiva mobilnost za građane Europe