Ministar turizma Cappelli najavio dvostruka ulaganja u turizam
Ministar turizma Cappelli najavio dvostruka ulaganja u turizam
Ministar turizma Gari Cappelli u službenom posjeti Zadru i Zadarskoj županiji.

Ministar turizma, Gari Cappelli boravio je u službenom posjetu Zadru i Zadarskoj županiji gdje je održao radni sastanak sa županom Zadarske županije, Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem, njihovim suradnicima te predstavnicima Turističkih zajednica županije i grada, direktorima Mihaelom Kadija i Antom Radosom.

Radni sastanak održan je u Turističko-informativnom centru u palači Cedulin, nakon kojeg su ministar, župan i gradonačelnik dali izjave za medije.

Ministar Cappelli priopćio je novinarima o kojima se turističkim temama razgovaralo kako bi unaprijedili sektor turizma, hrvatski turistički proizvod i Hrvatsku kao turističku destinaciju.

- Jedan od najvažnijih izazova s kojim se nosimo u ovom trenutku je nedostatak radne snage u turizmu. Moramo raditi na školovanju budućeg kadra ali i na edukaciji svih koji čine sustav turizma budući da je turizam grana koja se izuzetno brzo mijenja. Iskoristiti za to zimu jer vraćaju nam se Grčka, Turska i okruženje zapadne Afrike, sljedeće godine bit će žestoka utakmica, naglasio je Cappelli dodajući da će dogodine biti potrebna dvostruka ulaganja kako bi zadržali razinu turističkih brojki i prometa na ovogodišnjoj razini.

- Također, u izradi je strategija razvoja turizma do 2025.godine, nastavio je ministar, i kao što vidite, ne samo da svakodnevno operativno radimo već promišljamo i dugoročno. Što se tiče Zadra, razmatramo mogućnost povezivanja s Italijom putem trajektne veze Zadar Ancona te njezino sufinanciranje po modelu udruženog oglašavanja. Inače ovaj model potpore nastavit ćemo i zadarskoj zračnoj luci te ostalim jadranskim zračnim lukama koje upravo zbog toga ove godine bilježe porast prometa između 10 i 15%. Sve te izazove moramo zajednički rješavati u sinergiji javnog i privatnog partnerstva.

Ovom prigodom ministar je najavio otvaranje turističkih ureda u Kini (Šangaju) ove zime, u Koreji i Los Angelesu, te istaknuo da su te daleke zemlje, kako je kazao „ pod navodnike naša rezervna tržišta“.

- Naša standardna tržišta imaju blagi ali stalni rast, a to su uglavnom europske zemlje (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Slovenija…). Ukupni rast turističkog prometa ove se godine kreće od 5 do 6 posto noćenja i dolazaka, zaključio je ministar.

Gradonačelnik Dukić je istaknuo kako moramo raditi na podizanju kvalitete smještaja, pogotovo hotelskog jer hotelski smještaj ukupno podiže kvalitetu destinacije. Što se tiče turističkih brojki i statistika one su na razini prošlogodišnjih.

Župan Longin rekao je kako se mora puno raditi na edukaciji kadrova i najavio da od jeseni kreće jednu širu edukaciju svih kadrova u turizmu budući da moramo podignuti ljestvicu puno više i težiti kvaliteti u svakom segmentu.  

- Razgovarali smo i o novim tržištima koja bi trebali otvoriti i koja bi trebala privući kvalitetnije turiste na područje županije i grada – to su najprije azijsko te talijansko koje ćemo nastojati ove godine vratiti.

Nakon sastanak, ministar je posjetio Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u PU Zadarskoj. Nacionalni Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone okuplja policijske službenike i druge partnere. Glavna aktivnost novoosnovanog stožera je prikupljanje, analiza i obrada obavijesti od značaja za sigurnu turističku sezonu. Stožer je povezan s više drugih sustava od obalne straže, pomorskog prometa, nadzora cesta, kamerama HAK-a i HAC-a do kaznene evidencije MUP-a.

Ministar Cappelli zahvalio je MUP-u i policijskim djelatnicima na mjerama sigurnosti koje provode i istaknuo da su policijski djelatnici na neki način i turistički djelatnici, a sigurnost zemlje jedan od ključnih uvjeta dolazaka turista i daljnjeg razvoja turizma.

- Za uspješnu sezonu uz turističku promidžbu sigurnost destinacije jednako je važna i bitna.Turisti se u našoj zemlji osjećaju sigurno. Do sada smo imali 14 milijuna turista u Hrvatskoj, preko 70 milijuna noćenja i možemo reći da je ovo uspješna turistička sezona i u smislu sigurnosti, kazao je ministar Capelli.