Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka
Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka
Kanadsko veleposlanstvo organiziralo seminar o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada – EU (CETA).

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom UO za gospodarstvo, Ivicom Katićem, primo je veleposlanika Kanade u RH, NJ. E. Daniela Maksymiuka, u pratnji višeg trgovinskog savjetnika, Jana Scazighinoa i povjerenice za trgovinu, Synthie Dodig. Kanadsko izaslanstvo borivalo je danas u Zadru povodom održavanja seminara u zadarskoj gospodarskoj komori o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada – EU (CETA). a u organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Zadar i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj

Veleposlanik Kanade u RH, gosp. Maksymiuka, imenovan je na tu dužnost u kolovozu 2015. godine i ovo je njegov prvi posjet gradu Zadru. Ovom je prigodom istaknuo kako je fokus njegovog djelovanja uspostava bolje gospodarske i trgovinske suradnje i razmjene između Kanade i Hrvatske, a s tim je ciljem organiziran i navedeni seminar. - Sigurni smo da će Sporazum o slobodnoj trgovini Kanada – EU (CETA) otvoriti nove mogućnosti za hrvatske i kanadske izvoznike i godpodarstvenike i da će se Hrvatska uskoro i politički stabilizirati budući da politička stabilnost bitno utječe na gospodarski razvoj i kretanja.

Gradonačelnik Kalmeta ukratko je naveo razvojne, infrastrukturne, prometne i druge važne pojekte koji se trenutačno provode i planiraju na području grada i županije. Također, oba sugovornika spomenula su i brojnu hrvatsku isljeničku zajednicu u Kanadi kao značajan potencijal za povezivanje dviju država.  

 

Sporazum CETA je prvi i dosad najdalekosežniji dogovoren bilateralni trgovinski sporazum između EU-a i neke svjetske gospodarske velesile. Pregovori su okončani krajem 2014. godine, a konačni tekst je objavljen u veljači 2016. godine. Sporazumom je obuhvaćena široka paleta pitanja na kanadskoj saveznoj i pokrajinskoj razini koji utječu na izvoz roba i usluga iz Europe u Kanadu, a koja ujedno olakšava ulaganja i pridonosi stvaranju predvidljivijeg poslovnog okruženja.

Cilj seminara je informirati sudionike o mogućnostima lakšeg poslovanja koje će uslijediti nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU. Olakšice za poslovanje očekuju se u smanjenju ili potpunom uklanjanju carina za pojedine robe, a najznačajnije pozitivne promjene iznosa carina odnosit će za proizvode poput tekstila, obuće, namještaja te određenih prehrambenih proizvoda. Mogućnosti za lakšu suradnju bit će otvorene i u području javnih natječaja te investicija.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka