Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh!
Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh!
Gradonačelnik primio svjetske prvake u jedrenju u klasi 470, Šimu Fantelu i Igora Marenića.

Povodom osvajanja naslova svjetskih prvaka 2016. u jedrenju u klasi 470, na Svjetskom prvenstvu u Argentini, gradu San Isidru,  gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, predsjednikom Gradskog vijeća Živkom Kolegom, zamjenicima Zvonimirom Vrančićem i Ivicom Vlakićem, pročelnicima Radovanom Dunatovom i Darkom Kasapom te pomoćnicom pročelnika i predsjednicom Sportske zajenice Grada Zadra,  Snježanom Jurinić, upriličio je primanje za jedriličare Šimu Fantelu, Igora Marenića i trenera Edu Fantelu.

Čestitajući svjetskim prvacima, gradonačelnik Kalmeta konstatirao je kako će se vjerojatno i ostala dva bivša gradonačelnika složiti s njim, da dosada ovu vijećnicu nije posjetio uspješniji sportaš od ovih koji su tu upravo pred njima.  - Kada smo Šimi još 1998. godine dodijelili Grb grada Zadra, uz obrazloženje kako se dodjeljuje našem dječaku koji je jedreći proslavio svoj Zadar, nismo ni sanjati mogli što će nam još podariti u svojoj karijeri ali njegov je talent prepoznao njegov otac i trener Edo, podsjetio se gradonačelnik. Istaknuo je kako je ovo bila borba Davida i Golijata, borba s jedriličarskim velesilama. - I zato vam na ovom uspjehu skudamo kapu. Htjeli bismo da ljudi u našem gradu shvate kolika je kvaliteta u vama i koliko je teško u prestižnoj klasi ponavljati izvrsne rezultate. Olimpijske igre su pred vama, svi ćemo vas pratiti i neka vas čuva sv. Krševan, poručio im je gradonačelnik.

-Krenuli smo na dug put koji još nećemo završiti. U jedrenju se dugo penje, a momci su upravo sada u najboljim godinama i s 15-godišnjim iskustvom koji ih može odvesti po nove medalje, a po medalju idemo i na OI u Rio, kazao je trener uspješnog dvojca, Edo Fantela zahvalivši se Gradu Zadru koji ih svih ovih 15 godina podržava i prati u njihovom radu.

Šime Fantela ovom je prigodom ispričao koliko jedriličarske velesile ulažu u ovaj sport, naglašavajući kako je i tu sveprisutna suvremena tehnologija koja olakšava jedrenje, dok oni, kako je kazao, „idu na osjećaj“. Dodao je da je od malena bio svjestan kako je Zadar grad košarke i da mu je Krešimir Ćosić uvijek bio uzor, te da ga je vodila želja da budu bolji od košarkaša. – Želimo ovom gradu ostaviti nešto u nasljedstvo, da danas-sutra u školama učimo djecu više o našem moru i jedrenju, rekao je Šime.

Jedriličari su mišljenja da moramo biti ponosni što je JK " Uskok" više nego uspješan domaćin velikih jedriličarskih natjecanja, a vjeruju da su tome pridonijeli i Šimini i Igorovi uspjesi. – Pred nama je velika perspektiva koju trebamo iskoristiti, dodao je trener Fantela.

Podsjetimo, Igor i Šime zaplovili su 2001. godine u klasi 470 kao petnaestogodišnjaci, a od tada su se okrunili naslovima trostrukih svjetskih juniorskih prvaka te jednom juniorskih europskih prvaka. Kao juniori, bili su još dvostruki europski doprvaci  i jednom svjetski doprvaci. Kao seniori postali su sada u Argentini drugi put najbolji jedriličari na svijetu, a još dva puta bili su srebrni i tri puta brončani. Osvojili su i tri europska zlata i još dvije bronce. Naravno, bili su i pobjednici Mediteranskih igara!

Na završetku prijama gradonačelnik Kalmeta uručio je prigodne darove , a predsjednik Gradskog vijeća Kolega, Šimi i Igoru darovao je hrvatsku zastavu koju će, vjeruje, ponosno razviti u Brazilu na Olimpijskim igrama.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh! Gradonačelnik Kalmeta: Kapa dolje za vaš izniman uspjeh!