Bogat „Đir po gradu“
Bogat „Đir po gradu“

Danas je Maloj vijećnici Grada Zadra predstavljen program manifestacije „Đir po gradu 2014“. O sadržaju programa govorili su zamjenik gradonačelnika, Zvonimir Vrančić, direktor TZ Grada Zadra, Zvonko Šupe, tajnik Županijske komore Zadar, Denis Ikić, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, Stipe Knežević, te Mladen Malta ispred Ceha trgovaca i Robert Kovačević, ispred ceha ugostitelja i Danijela Rimanić iz agencije Cosmopolit media.

-Manifestaciju Đir po gradu, kao što znate, već četvrtu godinu za redom, organizira Grad Zadar u suradnji s institucijama čiji su predstavnici danas ovdje. Svima nam je cilj pridonijeti većoj živosti na Poluotoku u predbožićno i novogodišnje vrijeme. Podsjećam vas da je manifestacija započela skromno, međutim iz godine u godinu vidi se rast i rezultati su sve bolji, a to očekujemo i ove godine, uvodno je kazao zamjenik gradonačelnika Vrančić.

Đir po gradu započinje 24. studenog, na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana i traje do 15. siječnja odnosno do blagdana sv. Stošije.

Već se u nedjelju 23. studenog, za sve ljubitelje klizanja, u 14 sati otvara klizalište postavljeno na Forumu ispred crkve sv. Marije. Također, osim klizanja organiziran je i koncert zadarskog banda SMF koji započinje u 21 sat. Klizalište uključuje i dodatni šator s ugostiteljskom ponudom i igraonicom za djecu. U ponedjeljak, 24. studenog, u podne na Kalelargi će biti održana humanitarna akcija za pomoć Udruzi „Marijini obroci“ u kojoj će sudjelovati nekoliko zadarskih restorana.

 

Naši mali gušti, koncerti, humanitarne akcije

Novost vezana za ovogodišnji Đir je postavljanje šatora kod crkve sv. Šime u kojem će se, po prvi put od kad je pokrenuta, održavati manifestacija hrane, pića, suvenira i delikatesnih proizvoda „Naši mali gušti“ i to u razdoblju od 12. do 18. prosinca, najavio je tajnik Županijske komore, Denis Ikić. – „Naslonili“ smo se na tradiciju 18. i 19. stoljeća kada su se na tom prostoru, svake druge subote, organizirali sajmovi. Lokacija je izvrsna i vjerujemo da Naše male gušte građani ove godine neće moći „promašti“, rekao je Ikić.

Pored humanitarne akcije za Udrugu „Marijini obroci“, održat će se još dvije i to pred Božić te na sam blagdan sv. Stošije.

Također, u organizaciji zadarske nadbiskupije, kao i lani, na Poljani Šime Budinića bit će postavljen adventski vijenac, a za sv. Luciju i sv. Nikolu bit će organiziran popratni program za djecu.

Zvonko Šupe najavio je atraktivan koncert u tjednu između Božića i Nove godine o kojem će se više detalja znati uskoro. – Mišljenja smo da je zadarski doček Nove godine poseban i građanima prihvatljiv stoga nismo htjeli pribjeći receptu ostalih gradova i organizirati središnji koncert na Silvestrovo, rekao je Šupe.

Prvi od nekoliko zabavno glazbenih zbivanja je koncert grupe Forum na Narodnom trgu koji će se održati sutra, 22. studenog i na kojem će se osim klasično dobre glazbe Forumovaca biti predstavljena nova pozornica tzv. Alu sfera s posebnim svjetlosnim efektima. Šupe je također izdvojio nastup ruskog carskog baleta na Višnjiku 27. studenog s predstavom Don Quijote.

 

Klizalište

Klizalište će biti otvoreno svakim danom od 10 do 23 sata.  Najam klizaljki i klizanje iznosit će 30 kn, dok će u terminu od 12 do 16 sati klizanje biti jeftinije i iznosit će 20 kn. Škola klizanja za djecu iznosit će 150 kn, a za odrasle 200 kn. Bit će organizirano i boćanje na ledu, hokejaške utakmice, studentske večeri, rođendani…

 

Dnevni meni 60 kn

-Ove godine restorani će osigurati meni s tri slijeda po promotivnim cijenama od 60 kn, a svakoga dana bit će u ponudi i jedno vino sa zadarskog područja po povoljnijim cijenama, najavio je u ime ugostitelja Kovačević. – Ponude će slagati svaki restoran zasebno, a želja nam je održati naviku odlaska u grad i u restoran i u zimskim mjesecima. Poučeni lanjskim iskustvom, ove smo godine naglasak stavili na kvalitetu ponude, a ne isključivo na nisku cijenu, istaknuo je Kovačević

Svi restorani i trgovine koje su uključene u manifestaciju bit će označene prepoznatljivim oznakama i naljepnicama. 

Vezane fotografije

Bogat „Đir po gradu“ Bogat „Đir po gradu“ Bogat „Đir po gradu“