657. obljetnica Zadarskog mira
657. obljetnica Zadarskog mira

U samostanu Sv. Frane obilježeno je 657. godina od potpisivanja Zadarskog mira, važne isprave kojom je Zadar, kao i cijela Dalmacija, 1358. godine vraćen u sastav hrvatske države. Tim je povodom osnovna škola Zadarski otoci priredila prigodan program, a o važnosti Zadarskog mira i mira općenito govorili su i fra Andrija Bilokapić iz samostana Sv. Frane, Ivica Vlakić, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci, Vladimir Alavanja, kustos Narodnog muzeja, te Anita Gržan Martinović, voditeljica odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru, a u ime Europske mreže mjesta mira, čija članica je i Zadar. Ovo je treće takvo obilježavanje, a inicirao ga je 2013. godine fra Drago Ljevar. Nastaviljeno je u okviru projekta 'Muzej u školi – kulturna baština i baština mira' OŠ Zadarski otoci. Voditeljica projekta je učiteljica Anamarija Botica Miljanović, a suradnica učiteljica Lenka Radić.

Svi su oni istaknuli važnost Zadarskog mira i samostana Sv. Frane u kojem je mir potpisan, i kao povijesno važnog događaja, ali i kao baštine koju moramo čuvati te podučavati o njoj nove naraštaje.

Ivica Vlakić zahvalio je djeci što su došli u samostan na specifičan način naučiti dio svoje povijesti. Zadarski mir potpisan je prije 6 i pol stoljeća, ali toliko je važan da ga se svake godine sjećamo. Svaki mir donosi napredak i znanje, stabilnost i civilizaciju. Moramo biti tolerantni i uviđajni prema svima-svojim kolegama, prijateljima, susjedima.- istaknuo je.

Vladimir Alavanja se osvrnuo na značenje kralja Ludovika za Zadar, koje je toliko veliko da je prikazan i na najreprezentativnijem zadarskom spomeniku-škrinji sv. Šime, a mir je potpisao baš u sakristiji Sv. Frane vjerojatno zbog toga što je želio dobiti i božji blagoslov.

Fra Andrija Bilokapić je proveo djecu kroz sakristiju, samostanski muzej i blagovaonicu, a u klaustru je blagoslovljeno i jedno stablo masline, simbol mira, koju su djeca okitila svojim porukama o miru. Stablo je donirao Grad Zadar, ono će za sada biti smješteno u klaustru franjevačkog samostana, a biti će dio nekog budućeg projekta uređenja Trga sv. Frane ili rive.