Obljetnica Zadarskog mira
Obljetnica Zadarskog mira
U samostanu Sv. Frane obilježena 659. obljetnica Zadarskog mira

U samostanu Sv. Frane obilježeno je 657. godina od potpisivanja Zadarskog mira, važne isprave kojom je Zadar, kao i cijela Dalmacija, 1358. godine vraćen u sastav hrvatske države. Tim je povodom osnovna škola „Zadarski otoci“, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru, dječjim vrtićem Radost i Gradom Zadrom simbolično prigodnim programom obilježila i ove godine obljetnicu sklapanja Zadarskog mira, važnog povijesnog događaja koji se dogodio upravo u sakristiji crkve sv. Frane, 18. veljače 1358. godine. Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali  i otocima oslobađanje od mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima. Grad Zadar je u ovu obljetnicu uključen i kroz članstvo u udruzi „Europska mreža mjesta mira“ (European Network of Places of Peace) čija je članica i Grad Zadar od 2010. godine.

Ove godine organiziran je i likovni natečaj među učenicima osnovnih škola i vrtića, a najbolji radovi su nagrađeni.Nakon izvedenog glazbenog i scenskog programa, djeca su u klaustru samostana simbolično pustila u zrak balone s porukama mira.

 

 

Vezane fotografije

Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira