663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira
663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira
U samostanu sv. Frane obilježena obljetnica potpisivanja Zadarskog mira.

U četvrtak, 18. veljače 2021. godine u jutarnjim satima ove smo godine obilježili  663. rođendan Zadarskog mira, snimajući prigodni program koji ćemo objaviti putem medija i društvenih mreža, prilagođavajući se tako novim okolnostima.

Ovo je 9. godina za redom kako, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru, Sveučilištem u Zadru, O.Š. Zadarski otoci, zadarskim glazbenim školama i drugim ustanovama i pojedincima, Grad Zadar obilježava obljetnicu potpisivanja čuvenog Zadarskog mira.

U bogatom programu sudjelovali su učenici OGŠ sv. Benedikta i Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, učenici OŠ Zadarski otoci i DFS Donatići,  Kazalište Posedarje koje je uprizorilo potpisivanje Zadarskog mira u autentičnom ambijentu sakristije sv. Frane.

Prigodnu pozdravnu riječ  rekao je fra Stanko Škunca i provincijal fra Andrija Bilokapić,  gradonačelnik Branko Dukić te ravnatelj O. Š. Zadarski otoci, Davor Barić, a doc. dr. sc. Antun Nekić govorio je o povijesnom aspektu Zadarskog mira u ime Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i kao član Znanstvenog odbora Europske mreže mjesta mira, čiji je Grad Zadar član od 2011. godine.

Nekoliko rečenica o programu i povezanosti škole Zadarski otoci s ovom temom rekla je Anamarija Botica Miljanović te na kraju o ulozi koju Grad Zadar ima u Europskoj mreži mjesta mira, voditeljica međunarodne suradnje Anita Gržan Martinović.

U ljeto 2020. Europska mreža mjesta mira obilježila je 10. Obljetnicu svog osnutka video-konferencijom na kojoj je predstavila i proglas sastavljen povodom života uz pandemiju korona virusa, a čiji se  moto odnosio upravo na očuvanje zdravlja građana kao jednog od preduvjeta boljeg života i mira te nam je njen predsjednik, Eduardo Basso u svojoj čestitci zaželio  da naša Europa bude  zaista „ više Europa zdravlja, više Europa građana, više Europa mira“, jer je to upravo put Europe i put mira.

Gradonačelnik je, u svom obraćanju  građanima i predsjedniku Europske mreže mjesta mira poručio: Grad Zadar je član brojnih međunarodnih organizacija i udruga, ali Europska mreža mjesta mira ima posebno mjesto, jer ideja koja nas okuplja u ovoj asocijaciji ima univerzalnu i trajnu vrijednost. Za svoju glavnu misiju postavila je čuvanje i njegovanje mira, promičući uz to poznavanje naših povijesti, kulturne i društvene baštine, tradicija i običaja, ali i prirodnih ljepota, zauzimajući se za bolji život svih nas i naraštaja koji dolaze.
Zadar s ponosom obilježava 663. obljetnicu potpisivanja mira, upravo na mjestu gdje je on potpisan, u ozračju franjevačkog mira i duhovnosti. Ovaj povijesni događaj slavimo i nakon 600 godina zbog njegovog pozitivnog učinka na naš grad i regiju, uključujući djecu i mlade,  kako bi sjećanje na Zadarski mir trajalo i ostalo živo.

Kako je izgledalo obilježavanje obljetnice možete vidjeti na sljedećoj poveznici: 

https://youtu.be/Fp7uLGp4qPo

Vezane fotografije

663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira 663. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira