661. obljetnica Zadarskog mira
661. obljetnica Zadarskog mira
Fotogalerija Galerija
U samostanu sv. Frane obilježena 661. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira.

Zadarski mir jedan je od najznačajnijih duhovnih  i materijalnih spomenika grada, snažno povijesno i duhovno događanje, te  jedan od presudnih događaja za hrvatski nacionalni identitet. Brojni su odjeci mira za grad Zadar, njegov društveni i gospodarski napredak. Ovo je 7. po redu događanje kojim OŠ Zadarski otoci u suradnji sa Gradom Zadrom, samostanom sv. Frane, OGŠ Svetog Benedikta i brojnim drugim  sudionicima promiče Zadarski mir. OŠ Zadarski otoci Zadar  čuva Zastavu mira koju je g. Eduardo Basso, predsjednik Europske mreže njesta mira i ovogdišnji posebni gost na obljetnici,  dodijelio samostanu sv. Frane, a nakon toga je  predana je školi Zadarski otoci u kojoj je pokrenut Muzej u školi- Baština i kultura mira.

Na obilježavanju obljetnice o Zadarskom miru i važnosti promicanja kulture mira govorili su  ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić, zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ante Bralić te Eduardo Basso, predsjednik Europske mreže njesta mira.

Nakon toga upriličen je zabavni dio programa u kojem su sudjelovali učenici OŠ Zadarski otoci i  OGŠ Svetog Benedikta, pjevačka skupina Dalmatiko i KUD-a „Vila Velebita“ iz Jasenica.

Puštanjem u zrak balona u bojama zastave mira svečanost je završena.