Edukacijska jutra - obrazovni program za djecu i mlade
Edukacijska jutra - obrazovni program za djecu i mlade

Grad Zadar u suradnji s Udrugom Festival židovskog filma i ove godine organizira jednodnevni obrazovni program koji će se održati u srijedu 9. listopada 2013. u Kazalištu lutaka Zadar od 9,00 do 11,30 sati

Obrazovni program za djecu i mlade pod nazivom Edukacijska jutra provodi se u sklopu 7. Festivala židovskog filma u organizaciju Udruge Festival židovskog filma Zagreb. Cilj ovog programa je približiti djeci i mladima tragediju Holokausta te prenijeti osnovne ideje Festivala, a to su promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.
Program obuhvaća projekciju dugometražnog igranog filma Nadarena djeca te predavanje gospodina Branka Lustiga, počasnog predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika Oskara i čovjeka koji je preživio Holokaust.
Film Nadarena djeca, redatelja Markusa Rosenmüllera, snimljen je 2011. godine, a donosi priču o glazbeno iznimno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko prijateljstvo bez obzira na njihove religiozne i nacionalne različitosti. Protagonisti filma, židovska djeca Larissa i Abrascha, te mlada Njemica Hanna, žive u ukrajinskoj Poltavi i dijele zajedničku strast: glazbu. No, kada 1941. Drugi svjetski rat dođe i do Sovjetskog Saveza, njihov svijet okreće se naglavačke.
Film je ove godine prikazan na dva Edukacijska jutra - u sklopu Festivala tolerancije Zagreb kada je proglašen za najbolji igrani film, te Festivala tolerancije Rijeka.