Edukacijska jutra - obrazovni program za djecu i mlade
Edukacijska jutra - obrazovni program za djecu i mlade

Grad Zadar u suradnji s Udrugom Festival židovskog filma organizira jednodnevni obrazovni program koji će se održati u petak 26. rujna 2014. u Kazalištu lutaka Zadar u 12 sati

Obrazovni program za djecu i mlade pod nazivom Edukacijska jutra provodi se u sklopu 8. Festivala židovskog filma u organizaciju Udruge Festival židovskog filma Zagreb. Cilj ovog programa, u kojem će sudjelovati učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola Grada Zadra, je približiti djeci i mladima tragediju Holokausta te prenijeti osnovne ideje Festivala, a to su promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.

Program obuhvaća projekciju filma „Dječak u prugastoj pidžami“ (The Boy in the Striped Pajamas), te predavanje gosp. Branka Lustiga, predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust, nakon čega je predviđena diskusija s učenicima. Predviđeno trajanje programa je 130 minuta.

„Dječak u prugastoj pidžami“ dugometražni je igrani film u trajanju od 94 minute britanske produkcije čija je radnja smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka. Bruno je sin zapovjednika u koncentracijskom logoru, a njegovo zabranjeno prijateljstvo sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice imat će neočekivane posljedice. Film je dobitnik nagrada British Independent Film Awards i CinEuphoria Awards te nagrade publike na Chicago International Film Festivalu. Film je režirao Mark Herman, a snimljen je prema istoimenom romanu Johna Boyna koji je prodan u više od 6 milijuna primjeraka.