Edukacijska jutra po treći  put u Zadru
Edukacijska jutra po treći put u Zadru

Grad Zadar u suradnji s udrugom Festival židovskog filma i ove godine organizira jednodnevni obrazovni program  u Kazalištu lutaka Zadar.

Program je predstavio Branko Lustig, predsjednik festivala, koji je svjedočanstvo o strahotama Holokausta shvatio kao svoju osobnu životnu misiju. Iz tog razloga je i pokrenut Festival židovskog filma i tolerancije na kojem se učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske prikazuju filmovi s temom Holokausta i tolerancije. 

"Osjećam obavezu prenijeti svoja iskustva iz logora na tu djecu, da se Holokaust više nikad ne bi ponovio. Na taj način imam osjećaj da sam nečim doprinio u životu. Kako se snima sve manje filmova s temom Holokausta, tako smo uveli i temu tolerancije koju je jednako važno približiti djeci." rekao je Lustig.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić je izrazio potporu Grada ovom programu koji se po treći put organizira u Zadru. Naglasio je da smatra program iznimno vrijednim i posebnim zbog činjenice što imamo priliku slušati o Holokaustu od čovjeka koji, na žalost, govori iz prve ruke. Grad će i dalje podupirati ovaj festival i na način da će se film koji se danas prikazuje distribuirati svim gradskim školama, tako da ga imaju priliku vidjeti sva djeca, a ne samo njih 250 koliko ih je danas moglo biti u Kazalištu lutaka.

Obrazovni program za djecu i mlade pod nazivom Edukacijska jutra provodi se u sklopu 8. Festivala židovskog filma u organizaciji udruge Festival židovskog filma Zagreb. Cilj ovog programa, u kojem sudjeluju učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola Grada Zadra, je približiti djeci i mladima tragediju Holokausta te prenijeti osnovne ideje Festivala, a to su promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.

Program je obuhvaćao projekciju filma „Dječak u prugastoj pidžami“ (The Boy in the Striped Pajamas), te predavanje Branka Lustiga, predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust, nakon čega je održana diskusija s učenicima.

Nakon predavanja i projekcije filma, Branka Lustiga i direktoricu Festivala židovskog filma, Natašu Popović primio je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima. Lustigu je zahvalio na još jednom dolasku u naš grad te na kontinuiranim ukazivanjima na zlo koje se dogodilo i potrebu razvijanja tolerancije među mladima. Lustig je istaknuo da je predavanje prošlo vrlo dobro i da je zadovoljan atmosferom koja je vlada u Kazalištu lutaka. 

Vezane fotografije

Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru Edukacijska jutra po treći  put u Zadru