Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS
Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS

U sklopu provedbe projekta eGUTS (Electric, electronic and green urban transport systems), u organizaciji projektnog partnera Citizens' Association No Gravity (Slovačka) od 19. – 21. veljače 2018. godine, održan je treći sastanak projektnog partnerstva u gradu Senec (Slovačka). Radi se malom mjestu od svega 20.000 stanovnika, 20 km udaljenom od Bratislave. Senec je turistički orijentirano prigradsko naselje, ljetovalište i rekreacijski centar, poznat po svojim jezerima. Zanimljivost je da im je javni gradski prijevoz potpuno besplatan, kako za domaće tako i za strane posjetitelje. U segmentu javnog gradskog prijevoza nastoje napraviti prijelaz prema elektromobilnosti, a navedeno će nastojati ostvariti upravo kroz projekt eGUTS.

Podsjećamo, Grad Zadar sudjeluje kao partner na navedenom projektu koji je usmjeren na razvoj e-mobilnosti. Njegov cilj je bolja povezanosti i energetska odgovornost u gradovima dunavske regije. Projekt se sufinancira iz programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014. – 2020., a provedba će trajati do 1. srpnja 2019. godine. Budžet Grada Zadra iznosi 138.000,00 €, od čega programsko sufinanciranje iznosi 117.300,00 €.

Projekt eGUTS pružit će svim uključenim partnerima u projektu razmjenu dobrih praksi i iskustava, implementaciju najboljiih EU praksi povezanih s održivim prometom i mobilnosti.

Sljedeća aktivnost koja će se izraditi projektom je Lokalni akcijski plan koji će ponuditi set konkretnih mjera za unaprjeđenje elektromobilnosti u Zadru. Isto tako, uz pomoć eGUTS-a Grad Zadar će do kraja godine, postaviti stanicu za iznajmljivanje e-bicikala i punionicu za električna vozila. Biti će to 3. punionica na području grada Zadra, čime on postaje dostupniji za sve korisnike električnih vozila. Grad Zadar prepoznao je značaj uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta, te će nastaviti provoditi lokalne politike i mjere vezane uz poticanje elektromobilnosti i u budućnosti. Navedeno će doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, poboljšanju turističke ponude te u konačnici poboljšati kvalitetu života u Zadru.

Vezane fotografije

Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS Održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta eGUTS