Održan 6. sastanak projektnih partnera u sklopu projekta "SUSTOURISMO"
Održan 6. sastanak projektnih partnera u sklopu projekta "SUSTOURISMO"
Šesti sastanak SUSTOURISMO projekta održan je 12. i 13. srpnja 2022. godine

Dana 12. i 13. srpnja 2022. održan je šesti projektni sastanak SUSTOURISMO u Beratu, Albanija. Bio je to prvi fizički sastanak od početka projekta i to je bila prilika ne samo za razgovor o napretku projektnih aktivnosti, već i za bolje upoznavanje i jačanje suradnje. Ključne teme razgovora bile su I) prezentacija i analiza podataka prikupljenih tijekom razdoblja testiranja 2021. u deset pilot područja i planirane radnje za drugu fazu pilot testiranja, ovog ljeta 2022.; II) tekuće strateške aktivnosti usmjerene na diseminaciju glavnih naučenih lekcija SUSTOURISMO-a, s fokusom na strategiju SUSTOURISMO-a, evaluaciju pilot slučajeva, poslovne planove i konačne preporuke projekta. Rasprave su bile temelj za definiranje načina na koji poboljšati i dalje promovirati turističke pakete SUSTOURISMO tijekom turističke sezone 2022. te kako bolje širiti naučene lekcije na razini EU.

Nakon uvodnog dijela, tehničke aktivnosti započele su prezentacijom CERTH/HIT-a o radnom paketu posvećenom uključivanju dionika i aktivnostima mapiranja potreba turista (WPT1). Ova tehnička sesija uglavnom je bila posvećena ažuriranju različitih Memoranduma o razumijevanju i Pisma potpore koji su potpisani (ili će biti potpisani) u svakom pilot području kako bi se podržala promocija lokalnih turističkih paketa SUSTOURISMO i raširili ključni rezultati i sheme suradnje na europskoj razini.

Drugi dio sastanka bio je posvećen aktivnostima praćenja aplikacije SUSTOURISMO i praćenju/procjeni pilot akcija (WPT2). Institute of Transport and Logistics Foundation (ITL) predstavio je podatke prikupljene putem aplikacije SUSTOURISMO tijekom 2021. i prvog semestra 2022. Ova procjena omogućila je prikupljanje podataka o broju preuzimanja/korisnika i o registriranim korisnicima. Prikazani podaci pokazali su da je aplikacija preuzeta i instalirana nekoliko puta, uglavnom tijekom ljetne sezone 2021. Najvažniji pokazatelj pokazao je da je u lipnju 2022. 350 korisnika registrirano na aplikaciji SUSTOURISMO i da je 214 turističkih paketa aktivirano barem jednom.

Sljedeće prezentacije bile su posvećene ažuriranjima po pilot slučaju. Ukratko je moguće sažeti sve pojedinačne prezentacije u potrebi pojednostavljenja nekih pilot akcija, proširenja mreže dionika koji će biti uključeni, definiranja novih promotivnih akcija za povećanje broja turista koji koriste turističke pakete i intenziviranja komunikacijskih kampanja (društvene medijske i fizičke kampanje) kako bi bolje dosegli SUSTOURISMO ciljne skupine.

Drugi dan sastanka projekta SUSTOURISMO započeo je prezentacijom CERTH/HIT-a posvećenoj strategiji (zajedničkoj za cijelo područje i prilagođenoj strategiji za svaki slučaj) koju treba slijediti nakon trajanja projekta kako bi se otvorio put održivom turizmu u regiji ADRION (SUSTOURMOB ciklus/strategija). Te će se strategije temeljiti na glavnim rezultatima projekta i na aktivnom uključivanju različitih dionika identificiranih u području svakog projekta na lokalnoj razini. Kako bi se ovi ciljevi ostvarili, sljedećih će se mjeseci organizirati posebna događanja. Konkretno, ITL radi na organizaciji trećeg lokalnog Okruglog stola usmjerenog na analizu glavnih rezultata pilot akcija s ključnim dionicima, a CEI-ES radi na 4. SUSTOURISMO webinaru za izgradnju kapaciteta s govornicima na visokoj razini koji će se održati u Listopad/studeni 2022.

Na kraju, PIL je predstavio rad vezan za razvoj učinkovitog poslovnog plana aplikacije SUSTOURISMO. Fokus će biti na pokretačkim snagama, marketinškim potencijalima, kao i aktivnostima koje bi zainteresirane tvrtke trebale poduzeti za uspješno usvajanje SUSTOURISMO inicijativa (aplikacija i turistički paketi). U ove svrhe koristit će se poslovni model CANVAS pristupa.

Završni dio sastanka koordinirao je Srednjoeuropska inicijativa – Izvršno tajništvo (CEI-ES), a fokus je bio na predstavljanju napretka komunikacijskih aktivnosti. Posebice je fokus bio na ažuriranju web stranice SUSTOURISMO, digitalnim aktivnostima koje su u tijeku, sljedećem biltenu i prvim razmatranjima o konačnoj publikaciji. CEI-ES je najavio da će se završni sastanak SUSTOURISMO održati u Trstu u prosincu 2022.

 

Publikacija je pripremljena uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Zadra i ni na koji način se ne može smatrati  da odražava stav Europske unije i/ili tijela programa ADRION.

This announcement has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the announcement is the sole responsibility of SUSTOURISMO PP7 City of Zadar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

Vezane fotografije

Održan 6. sastanak projektnih partnera u sklopu projekta "SUSTOURISMO" Održan 6. sastanak projektnih partnera u sklopu projekta "SUSTOURISMO"