Živjeti u Zadru – koliko smo zadovoljni i što poduzimamo da nam bude bolje?
Živjeti u Zadru – koliko smo zadovoljni i što poduzimamo da nam bude bolje?
IT stručnjaci odgajaju i potiču nove generacije mladih na pametan razvoj i usmjerenje.

Život u Zadru

U gradu koji spaja povijesnu i kulturnu baštinu, prirodne ljepote, moderne sadržaje te niz drugih posebnosti -  još uvijek se živi laganim ritmom. Duh dalmatinskih gradova i mjesta ovdje je još uvijek prisutan u značajnoj mjeri te je popraćen izvrsnom gastronomskom ponudom, mediteranskim načinom života s ugodnom klimom kao i dobrom ponudom sadržaja u gradu s obzirom na njegovu veličinu.

Prate se svjetski trendovi u načinu života, ali se pazi da se zadrže lokalni, dalmatinski običaji na kojima su odgojene generacije i po kojima je ovaj dio planete prepoznatljiv. „Pomalo“ je ovdje način života, bez prevelike žurbe koja je neminovna u većim gradovima, sa svime nadohvat ruke. Grad u kojem se svi poznaju ulijeva potrebnu sigurnost u ovim nestabilnim vremenima.

Da se ne zavaravamo, nije sve idealno, mladima nedostaje sadržaja, posla i nekih mogućnosti koje veći gradovi pružaju. Ali, upravo promišljanjem o nedostacima i pametnim planiranjem nastoji se, koliko se može, doskočiti spomenutim, ali i brojnim drugim problemima kako bi grad rastao, jer raste jedino ako njegovi stanovnici ostaju s njim i u njemu.

Pametno planiranje

Grad Zadar je kroz europska sredstva značajno izmijenio vizuru grada kroz obnovu Kneževe palače, Bedema, uskoro i Providurove palače, ali i svakodnevni život kroz socijalne projekte kao što su „Pokret“ – namijenjen zapošljavanju gerontodomaćica u brizi za starije i osobe u nepovoljnom položaju, „Škola puna mogućnosti“ za pomoćnike u nastavi ili „Foster Children Rights“ gdje su se jačali kapaciteti stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Da ne bi sve ostalo na tome, Grad ima viziju kako grad dodatno osuvremeniti i učiniti pametnim kroz brojna tehnološka rješenja u prometu, turističkim centrima, muzejima i slično, od kojih su neka upravo u implementaciji te će građani prve pogodnosti osjetiti već početkom 2022. godine.

Tako će se implementacijom nekoliko kapitalnih projekata osigurati pametno parkiranje, sustav javnog prometovanja dostupan online u stvarnom vremenu, online kupnja karata, novi prostori za poduzetnike početnike, mlade i udruge opremljeni najsuvremenijom opremom, novi prostori za kreativnu industriju i IT sektor…

Značaj i utjecaj IT sektora

U posljednjih nekoliko godina upravo se istaknuo IT sektor, kako u Zadru tako i u brojnim drugim manjih gradovima u Republici Hrvatskoj. On pruža, ono što većina drugih sektora do pojave COVID-a nije mogla, a to je rad od doma za brojne svjetske firme koje nemaju svoje urede u Zadru. Takav način poslovanja potaknuo je i pojedince da se ohrabre i pokrenu svoje start-upove od kojih su neki opstali, proširili se na međunarodno tržište, a ostali u Zadru.

Broj start-upova je još prilično nizak, no kroz suradnju Grada i IT tvrtki te pojedinaca radi se na tome da se taj sektor osnaži  te zainteresiraju i educiraju nadolazeće generacije kako bi oboružani tehničkim i poduzetničkim znanjem i inicijativom bili pokretači budućeg razvoja grada.

My Smart City hackathon rješenja

Upravo s tim ciljem treću godinu zaredom organizira se My Smart City hackathon i koferencija. Mlade Zadranke i Zadrani te svi ostali zainteresirani, imaju priliku osmisliti pametna rješenja na 24-satnom hackathon natjecanju koje će se održati 15. i 16.10. od 10:00 do 10:00 sati u crkvi sv.Dominika u Zadru, a trebala bi Zadar učiniti još ugodnijim mjestom za život.

Ove godine, da bi konkurencija bila što ujednačenija, hackathon će se održati u dvije kategorije: hackathon za srednjoškolce te hackathon za studente i mlade od 18 do 27 godina.

Vodstvo i podršku kroz njihove projekte, ali i znanje prije samog hackathona, nesebično će s njima podijeliti zadarski IT-jevci. Jedan od njih je i Niko Vrdoljak, dugogodišnji predsjednik udruge Zadar Developers Hub koji navodi kako je ovo „odlična prilika za mlade da iskuse nešto novo, zainteresiraju se i nadamo se krenu putem IT-a. Oni su buduće nade grada Zadra“.

Pripremne radionice održavat će se putem Zooma, a namijenjene su isključivo hackathon timovima. Startat će 9.10, nakon zatvaranja prijava za hackathon.

U petak, 9.10, u 20:00 sati Lovro Valčić će za hackathonce održati radionicu Osnove web stranica i aplikacija, na kojoj će naučiti koje su osnovne komponente slaganja web sučelja i aplikacija.

U subotu, 10.10. od 18:00 sati Josip Kalebić bit će voditelj radionice Zaprimanje, procesiranje i vizualizacija podataka, na kojoj će se sudionici upoznati s različitim vrstama podataka iz fizičkog okruženja, istražiti metode preuzimanja podataka te savladati kako ih vizualizirati.

Lovro Valčić će se u nedjelju, 11.10. u 18:00 sati baviti Radom sa slikama i videozapisima pa će hackathonci savladati osnove korištenja besplatnih open-source programa za rad sa slikama i videom.

Ponedjeljak, 12.10, rezerviran je za Web programiranje u Pythonu. Niko Vrdoljak će od 20:00 sati sudionike upoznati s razvojem web aplikacija uz pomoć Python programskog jezika.

U utorak, 13.10, Stipe Stagličić će se od 20:00 sati baviti Izradom mobilnih aplikacija, a sudionici će naučiti izraditi jednostavnu Android aplikaciju u Kotlin programskom jeziku.

Dobra ideja je put do uspjeha, no treba je znati i „prodati“. Zato će zadnje dvije radionice biti posvećene prezentacijskim vještinama. U srijedu, 14.10, Marko Mišulić za hackathonce će od 18:00 sati održati radionicu Predstavljanje svoje ideje na kojoj će timovi savladati temeljne prezentacijske vještine, od strukture prezentacije, do podjela uloga unutar tima tijekom prezentacije.

Ciklus sedam pripremnih radionica završit će Lovro Valčić koji će, također u srijedu, ali od 20:00 sati održati Osnove online prezentacija.

Ako hackathoncima ovoga puta ne budu potrebne vještine online prezentiranja, sigurno će im za budućnost dobro doći znanje o tome kako prezentirati putem Zooma i ostaviti odličan dojam kombinirajući video s prezentacijom ili demom.“ – istaknuo je Marko Mišulić, vlasnik jednog od uspješnijih zadarskih start-upova Rentlio koji se prometnuo u respektabilnu tvrtku na međunarodnom tržištu. 

Hackathon je koncipiran tako da mogu sudjelovati i oni bez velikog tehničkog predznanja – naglasak je na dobroj ideji i timskom radu. Sudionici će raditi u malim skupinama i u jedinstvenom okruženju koje će potaknuti njihovu kreativnost, a cijelo vrijeme će imati pomoć stručnih i tehničkih mentora - Alenke Bopsić (Digitali), Nike Vrdoljaka i Krešimira Marnike – Zadar Developers Hub, koji će zajedno s njima prokomentirati njihovu ideju, pomoći u podjeli uloga u timu te ih savjetovati i usmjeriti.

„I sam sam prošao kroz cijeli proces od izrade aplikacije, čija je ideja nastala na jednom od hackathon natjecanja na kojima sam sudjelovao, pa sve do pokušaja plasiranja iste na tržište. Poduzetnička znanja i vještine u tom trenutku postanu jednako važna kao i tehnička. Ovim putem nastojat ću prenijeti vlastito iskustvo na mlađe generacije kako bi skratili put i zaobišli neke od problema s kojima sam se ja susretao.“ – istaknuo je Stipe Stagličić, zadarski programer i vlasnik Citybus Zadar aplikacije koji će ove godine biti predavač na radionicama, ali i član stručnog žirija.

Zasigurno, hackathoncima će u radu pomoći online pripremne radionice koje će ih „naoružati“ potrebnim znanjima da bi njihovo rješenje osmišljeno tijekom hackathona bilo što kvalitetnije.

Nakon temeljite pripreme, nema sumnje da će treći zadarski My Smart City hackathon donijeti izvrsna rješenja koja danas – sutra može koristiti svatko od nas. Sjetite se samo kako je nastao Facebook!