Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane
Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane
Povodom dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zadru maestru Ivanu Repušiću te obilježavanja 60. rođendana Zadarskog komornog orkestra.

Povodom dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zadru maestru Ivanu Repušiću te obilježavanja 60. rođendana Zadarskog komornog orkestra i svečanog otvorenja koncertne sezone, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima upriličio je primanje za maestra Ivana Repušića sa suradnicima.

- Iznimno sam počašćen što vas danas mogu ugostiti u ovoj posebnoj i svečanoj prigodi. Posljednjih petnaestak godina svjedoci smo rapidnog razvoja Zadarskog komornog orkestra kroz koji smo vas najbolje upoznali. Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekte koji su u skladu s vašim djelovanjem, a jedan od tih je i izgradnja koncertne dvorane koja bi omogućila profesionalan rad orkestra, još snažniju glazbenu produkciju u gradu i cjelovit razvoj glazbene umjetnosti. Zahvaljujem Senatu Sveučilišta koji je prepoznao vrijednosti kojima ste doprinijeli umjetničkom i kulturnom stvaralaštvu Zadra. Čestitam vama i svima koji su vezani uz naš Komorni orkestar ovu veliku i značajnu obljetnicu i zahvaljujem na svemu što ste proteklih godina darovali zadarskoj kulturnoj javnosti, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

- Stvorila se jedna grupa ljudi entuzijasta kojima je cilj biti u službi glazbe u ovom gradu i koji vide budućnost i perspektivu orkestra. Želja mi je da Zadar bude prvi grad, nakon 50 godina u Hrvatskoj, koji će izgraditi koncertnu dvoranu. Tada jedina koncertna dvorana koja se izgradila bila je dvorana Vatroslava Lisinskog. Vjerujem u naš uspjeh i ako ga ostvarimo bit ćemo primjer dugim hrvatskim gadovima da i oni krenu sa gradnjom svojih koncertnih dvorana, a volio bih da Zadar u tome bude predvodnik. Time će se stvoriti uvjeti da Zadar, poput primjerice Dubrovnika ili Splita, može i mora imati svoj simfonijski orkestar. Uvjeren sam da je upravo sada pravo vrijeme za to. Neće to biti dvorana samo za nas koji smo u ovoj profesiji - to će biti novi iskorak u Zadru za iduće generacije, barem sljedećih 50 godina, zaključio je maestro Repušić.

O komornom orkestru:

Davne 1961. godine, tada mladi zadarski dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj imao je dvije želje - da crkva sv. Donata postane koncertni prostor te da Zadar ponovno dobije vlastiti orkestar. Tako je u godini u kojoj je Zagreb dobio Biennale suvremene glazbe, Gagarin postao prvi čovjek u svemiru a Kennedy predsjednik SAD-a, Zadar dobio Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar, dvije temeljne institucije kulturnog života, koje danas privlače i okupljaju u većoj mjeri nego prije 60 godina. Na prvom koncertu Glazbenih večeri nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba za gudače koju je posebno za tu prigodu skladao Šime Dešpalj, a kojom će se započeti i ovaj obljetnički koncert.

Povijest Zadarskoga komornog orkestra ispisala su četvorica Zadrana: Pavle Dešpalj, Petar Vrbančić, Dragan Novak i sad Ivan Repušić. Svaki od njih dao je Orkestru novu energiju i vlastitu notu. Pavle Dešpalj kao osnivač i počasni šef dirigent Orkestra iskoristio je posljednji trenutak da okupi članove nekadašnje Zadarske filharmonije i nastavi bogatu tradiciju orkestralnog muziciranja u gradu, no put ga je uskoro odveo na veće pozornice, pa je ZKO morao pričekati do dolaska violinista Petra Vrbančića u grad. Rođeni Slovenac brzo je postao novo zaštitno ime glazbenoga života u Zadru, a gudačka klasa koju je stvorio tijekom dugogodišnjega rada u Glazbenoj školi Blagoje Bersa i danas je okosnica Orkestra. Nakon više od dvadeset godina vođenja Orkestra, tijekom kojih je ZKO i službeno registriran kao udruga (1985.), Vrbančić je prepustio Orkestar svojem učeniku Draganu Novaku. Novakovo razdoblje obilježeno je Domovinskim ratom (koji je neminovno utjecao na rad Orkestra) i izraženim komornim djelovanjem u manjim sastavima, osvježenjem koje je obogatilo koncertnu scenu grada.

Naposljetku, 2005. godine vodstvo ponovno preuzima dirigent, đak zadarske glazbene škole, maestro Ivan Repušić, koji je uz iznimnu međunarodnu karijeru (trenutno je na poziciji šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija i prvoga stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu) uspijevao nalaziti vremena i za Zadarski komorni orkestar. Integralna izvedba devet Beethovenovih simfonija tijekom nekoliko izdanja Glazbenih večeri u Sv. Donatu neupitno će ući u glazbenu povijest grada, a sezona i koncerti, kao što je ovaj obljetnički, dokaz su da Zadar i Zadarski komorni orkestar nisu samo mediteranska usputna stanica na ljetnim turnejama, nego trajno mjesto susreta, druženja i – prije svega – vrhunskog muziciranja.

Kao solisti u Mozartovoj Sinfoniji concertante nastupit će počasni koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra, ujedno koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, te Milena Simović, prva violistica Simfonijskog orkestra grada Birminghama.

Večeras, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati, održat će se koncert kojim Zadarski komorni orkestar, pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića, slavi 60. godina postojanja.

 

 

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane Gradonačelnik Dukić primio maestra Repušića - Svojom energijom i privrženošću Zadru dajete nam poticaj za projekt izgradnje nove koncertne dvorane