Zadar free WiFi mreža dostupna na 58 lokacija
Zadar free WiFi mreža dostupna na 58 lokacija
U 2020. godini gradska WiFi mreža proširena je na 11 novih lokacija sa 21 pristupnom točkom.

Grad_Zadar_Free javna je gradska bezična internet mreža koja se postepeno širi po raznim gradskim lokacijama još od 2010. godine te je potpuno besplatna za sve korisnike. Odlika je to brojnih suvremenih gradova današnjice koji putem ovakve tehnološke infrastrukture doprinose digitalizaciji gradova, čineći ih pritom i turistički atraktivnijima. Tehnološki, gradska mreža ima sumarnu brzinu izlaska prema internetu >500Mbit/s sa maksimalnim kapacitetom od 30 000 jedinstvenih korisnika dnevno. Od prve točke postavljene na Narodnom trgu 2010. godine, zadarska gradska tvrtka Inovativni Zadar d.o.o. zaključno sa 2020. godinom instalirala je ukupno 58 hotspot lokacija sa 118 pristupnih točaka.

Mrežom su tako pokrivene sve ključne gradske lokacije poput Pozdrava suncu, Kalelarge, Trga pet bunara, Foruma, Pijace, Male pošte, Jazina, Relje, Kolodvora, ŠC Višnjik, kao i zadarski otoci: Molat, Brgulje, Ist, Veli Iž, Zapuntel, Olib, Silba i Rava.

Posljednjih nekoliko godina pokriveni su i brojni mjesni odbori, ali i Kazalište lutaka, Gradska knjižnica te sad već nadaleko poznati zadarski coworking - COIN. A za sve naše šetače i posjetitelje, 11 pristupnih točaka pokrilo je više od 750 metara novouređene gradske šetnice  - UNESCO-om zaštićenih Bedema zadarskih pobuna. Sumiramo li dostupne podatke, godišnje Grad_Zadar_Free mreža bilježi više od 1.600.000 spajanja. U zimskim mjesecima se dnevno na mrežu registrira između 2.000  i 3.000 jedinstvenih korisnika, dok u ljetnom periodu taj broj naraste na više od 6.000 jedinstvenih korisnika dnevno.  

U današnje vrijeme internet je nezaobilazan alat za učenje i stjecanje novih vještina. Stoga je važno istaknuti da je za studente i profesore izgrađena izdvojena bežična mreža dostupna isključivo akademskoj zajednici Sveučilišta u Zadru sa više od 88 pristupnih točaka. No, možda nama svima najpoznatije pristupne točke ove mreže svakodnevno putuju kilometrima zadarskih prometnica, u 25 autobusa Liburnije, skraćujući vožnje javnim prijevozom brojnim građanima našega grada i zaleđa.

Dobra je vijest da je putem EU sredstva i natječaja „WiFi4EU“ osigurano 15.000 EUR za nove lokacije na administrativnom području grada Zadra. Inicijativa WiFi4EU usmjerena je na uključivanje u jedinstveno digitalno tržište s usmjerenjem na povećanje digitalne pismenosti krajnjih korisnika te osiguravanje pristupa gigabitnom društvu.

Realizacija ovog mikro projekta usmjerena je na razvoj i unaprjeđenje infrastrukturnog sustava i povećanja dostupnosti javnih usluga grada, a koroni usprkos implementirat će se tijekom 2021. godine.

Zadar Top City