Veliko zanimanje Zadrana za Meštrovićeva djela

U utorak navečer u Gradskoj je loži svečano otvorena izložba  skulptura, reljefa u drvu, gipsu, bronci i mramoru, crteža i litografija poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Mešetrovića, pod nazivom „Zahvalimo njoj“. Otvorenje je privuklo velik broj Zadrana i ljubitelja umjetnosti koji su željeli izbliza uživati u ljepoti dijela Meštrovićeve umjetničke ostavštine. 

Otvorenju su nazočili gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić sa suradnicima. Ravnateljica Narodnog muzeja, Renata Peroš, zahvalila je svim organizatorima koji su pomogli postavljanju izložbe, posebice Gradu Zadru i Zadarskoj županiji.

-Kipar govori kroz glinu i kamen. Njegova djela gledaju se umom i osjećajem. U djelima Ivana Meštrovića prisutna je zapadna kršćanska kultura, ali u djelima je vidljiv i utjecaj starog Egipta, antičke Grčke i Bizanta. Kao dijete, vjerovao sam ocu kada mi je govorio da me s ljubavlju on rodio. U dječjoj svjesti otac mi je bio i otac i majka, istaknuo je njegov sin, Mate Meštrović.

- Jedan od segmenata koji govori mnogo o nama, svakako je naš doživljaj majke. U svakoj dekadi umjetničkog života Ivana Meštrovića, nema trenutka a da se kao motiv nije pojavila upravo majka, u svojem značenju, ali i u značenju domovine i bogorodice, kazao je među ostalim zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš, koji je izložbu i otvorio.

Izložba je postavljena povodm 130. obljetnice rođenja slavnog hrvatskog umjetnika svjetskog glasa, a svi zainteresirani Meštrovićeva djela na temu majke i majčinstva moći će pogledati do 1.prosinca. 

Vezane fotografije