Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru
Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru

Izložba Ivana Meštrovića, nesumnjivo je najznačajniji kulturni događaj ove godine u Zadru i zahvaljujem organizatorima što su omogućili da nakon 37 godina ponovno uživamo u Meštrovićevim iznimnim umjetničkim kreacijama, istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta na konferenciji za medije održanoj povodom otvaranja izložbe naslova „Zahvalimo njoj…“, na kojoj će zadarskoj javnosti biti predstavljena vrijedna djela ovog velikog hrvatskog umjetnika. 

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš, također je zahvalila na suradnji svima koji su pomogli u organizaciji ove značajne izložbe jer ona ide u korist našim kulturnim institucijama i cijeloj društvenoj zajednici. Kao i gradonačelnik Kalmeta i župan Stipe Zrilić, u ime osnivača Narodnog muzeja, pozvao je sve žitelje Zadarske županije, posebice mlade, da posjete izložbu jer će iz nje izaći duhovno bogatiji.

„ZAHVALIMO NJOJ…“ – POVODOM 130. GODIŠNJICE ROĐENJA SLAVNOG UMJETNIKA

Izložit će se 21 skulptura i reljef u drvu, gipsu, bronci i mramoru te 13 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze te dočaravaju iznimne kreativne dosege o navedenoj temi. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke, kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i personificirane uloge majke. Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu, Spomen-galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, Gradskog muzeja Drniš u Drnišu i Gliptoteke HAZU u Zagrebu.

Kustosica izložbe, Ljubica Srhoj - Čerina u ime autorice Ljiljane Čerine, muzejske savjetnice u ateljeu Meštrović, inače rođene Zadranke, kazala je kako ova izložba predstavlja kraj njezine kustoske karijere, koju je provela u muzejima Meštrović. Tema izložbe je majka, a odabrana je povodom 130. obljetnice rođenja slavnog umjetnika. Idejnu koncepciju osmislio je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, Andro Krstulović Opara.

MEŠTROVIĆEVE VEZE SA ZADROM

1899. godine Juraj Bianchi u Narodnom je listu objavio kratku crticu o tome da je iz Drniša stigla kutijica u kojoj su tri skulpture koje je izložio u redakciji te pozvao građane da ih dođu pogledati. Napisao je da ih je izradio 14-godišnji dječak, Ivan Gavrilović Meštrović Matin iz Otavice u općini Drniš te da ih je iskipario britvicom. Narodni list od tada je pratio strelovit uspon tog umjetnika te o njemu pisao gdje god je izlagao. Posljednja vijest objavljena u zadarskom tisku bila je ona iz 1952. u Zadarskoj reviji, gdje je objavljeno da je veliki umjetnik, tada već stari profesor u SAD-u, tadašnjoj Naučnoj biblioteci poklonio svoju monografiju  i da je napisao da mu je baš drago da se Zadar ponovno obnavlja i da je vraćen majci domovini. Na žalost, do danas Zadar nema javne Meštrovićeve skulpture, podsjetila je Ljubica Srhoj-Čerina.

Grad Zadar za izložbu je izdvojio 34 tisuće kuna. Izložba će biti postavljena u Gradskoj loži na Narodnom trgu. Svečano otvaranje je 17.rujna, a svi zainteresirani  moći će ju razgledati do 1.prosinca. 

Vezane fotografije

Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru Kalmeta: Meštrovićeva izložba - kulturni događaj godine u Zadru