Povodom dovršetka važnih projekata cestovne i komunalne infrastrukture u gradu, gradonačelnik Živko Kolega održao je danas konferenciju za novinare pored rekonstruiranog mosta i nogostupa preko potoka Ričine u Ulici Franka Lisice, vrijednog 930 tisuća kuna. U sklopu tog projekta izgrađena je i tunel-galerija vrijedna 732 tisuće kuna za nužnu podzemnu infrastrukturu.
Povodom dovršetka važnih projekata cestovne i komunalne infrastrukture u gradu, gradonačelnik Živko Kolega održao je danas konferenciju za novinare pored rekonstruiranog mosta i nogostupa preko potoka Ričine u Ulici Franka Lisice, vrijednog 930 tisuća kuna. U sklopu tog projekta izgrađena je i tunel-galerija vrijedna 732 tisuće kuna za nužnu podzemnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Kolega tom je prilikom iznio niz informacija o projektima koji su dovršeni u posljednjih mjeseca dana ili se uskoro dovršavaju, primjerice 17 milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji Zrinsko-frankopanske ulice koja je jučer puštena u promet, a čije se potpuno uređenje nogostupa s pripadajućom urbanom opremom očekuje tijekom lipnja. Također, vjerojatno već tijekom ljeta, Grad Zadar će započeti i uređenje fasada na Relji i Polačišću, a na jesen rekonstruirati i ulice Polačišće, Petra Svačića, te asfaltom presvući Branimirovu obalu.

Dovršetkom izgradnje II.faze Trgovinskog centra na Relji, gdje će biti smještena i zatvorena gradska tržnica, na području sadašnje Male pijace uredit će se atraktivan gradski park, nalik na zagrebački Zrinjevac.

Od jučer je za promet puštena i izgrađena spojna cesta Bana J. Jelačića i Splitske ulice, koju se, u zamjenu za plaćanje komunalnog doprinosa u iznosu od 1.921.00,00 kuna, obvezao izgraditi Kaufland.

Radovi su pri kraju i na izgradnji I. faze sekundarnog sustava odvodnje Borik u ulicama Tina Ujevića – zapadni dio, Cvijete Zuzorić, Ive Andrića, Vjenceslava Novaka i Augusta Cesarca, gdje su, nakon izvedenih obimnih radova prethodnih godina, kada je izgrađeno cca 8 000 metara kolektora velikog profila, crpna postaja Borik kod Omladinskog hotela, podmorski ispust Borik dug 1 503 metra i Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Borik, stečeni uvjeti za širenje ulične mreže.
Prva cjelina obuhvaća navedene ulice, gdje se izvode odvojeni cjevovodi oborinskih i fekalnih voda, što omogućuje priključenje stotinjak kućanstava na javni sustav odvodnje. Istovremeno se izmjenjuju dotrajali cjevovodi vodoopskrbe, a po dovršenju posla, sve ulice će dobiti novi asfaltni zastor.
Vrijednost radova je 1.224.522,75 kuna, a toj cijeni treba pridodati i uređenje nogostupa, vodoinstalacija, kabliranja niskonaponske mreže i izgradnje sustava javne rasvjete koji su u tijeku. Također, provedena je i fekalna kanalizacija u dijelu Ulice A.G. Matoša u vrijednosti 190 tisuća kuna.
Nakon izgradnje I. faze slijedi nastavak - II. faza sekundarnog sustava odvodnje Borik u ulicama Marina Držića, Augusta Šenoe, Tina Ujevića – istočni dio, Frana Supila, Ivana Gorana Kovačića, Ivana Mršića, Marka Cara, dijela Obalom kneza Trpimira od ulice Vladana Desnice do ulice Marina Držića, te ulicama Slave Raškaj i Vlahe Bukovca na samoj Puntamici., također izgradnjom razdjelnog sustava odvodnje, odnosno zasebnih cjevovoda za oborinske i fekalne vode.
Početak gradnje očekuje se na jesen 2006. godine.


Kako su izgradnjom Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Borik prošle godine stečeni preduvjeti za širenje ulične mreže iznad lokacije Uređaja, prije nekoliko mjeseci započela je i izgradnja matičnog kolektora za sve poprečne ulice, onog ulicom Matije Gupca, gdje je izgrađen razdjelni sustav odvodnje sa oborinskim i fekalnim cjevovodima, izvode se odvojci prema svim poprečnim ulicama, koje će se raditi u sljedećoj fazi. Prvi red objekata uz ulicu Matije Gupca moći će se odmah spojiti na javni sustav odvodnje.
Vrijednost radova je 1.588.316,33 kune plus uređenje nogostupa čija će se vrijednost naknadno obračunati, sukladno izlicitiranim jediničnim cijenama
Također, radovi su u tijeku i na sustavu odvodnje Božidarevićeve ulice na Boriku koji uključuju i potpuno uređenje ulice, a vrijednost radova iznosi 2.130,332 kuna
Nedavno dovršenim projektom izgradnje sustava oborinske odvodnje dijela Ulice Amirala Jakova Šubića od Cezana upojnim bunarima, riješen je jedan višegodišnji problem plavljenja dijela navedene ulice oborinskim vodama. Kako je kolektor Bilog briga u ulici Put Pudarice viši od najniže točke ove ulice, spoj na njega nije bio moguć, a nije se željelo čekati izgradnju kolektora Smiljevac 2008. koji će trajno riješiti taj problem. Rješenje je nađeno gradnjom upojnog bunara, prvog na našem sustavu, kojim su se upojile oborinske vode toga dijela grada. Osim upojnog bunara radili su se i dijelovi cjevovoda do ulice Admirala Jakova Šubića od Cezana, te će se cjevovod moći koristiti kao mješoviti sustav u budućnosti, kada se izgradi kolektor ulicom Edvina Androvića.
Vrijednost radova je 976.685,09 kuna plus, a posao je dovršen u svibnju.
U tijeku su radovi na i izgradnji kolektora ulicom Edvina Androvića, koji znači spajanje objekta zatvorenog plivališta u izgradnji na javni sustav odvodnje. Dovršetak izgradnje očekujemo tijekom ljeta 2006, a radovi su vrijedni 1.987,00,00 kuna.
Dovršena je i 1. faza sustava odvodnje Nove rive (Crpna postaja Foša s pripadajućim gravitacijskim i tlačnim cjevovodima), projekta koji donosi rješenje otpadnih voda većeg dijela Poluotoka i presijecanje svih ispusta na Novoj rivi. Projekt obuhvaća kolektor duž cijele rive, crpnu postaju kraj hotel Zagreba, tlačni vod od postaje do Medulićeve, te gravitacijski kolektor od Medulićave, preko Trga pet bunara, ulicama Bartula Kašića i Obalom kralja Tomislava do Trga kneza Višeslava u visini spomenika Krešimiru Ćosiću. Sve otpadne vode s Poluotoka ovim će se sustavom prespojiti na postojeću crpnu postaju Jazine i dalje do glavnog podmorskog ispusta.
I. faza ovog projekta, dio od Medulićeve do dna Uvale Jazine, već je dijelom i realizirana i to na potezu od dna Uvale Jazine, Obalom kralja Tomislava, do ulice Bartula Kašića, radovi na izgradnji I. faze vrijedni su 1.050.00,00 kuna, a sada su u tijeku radovi dulj ulice Bartula Kašića i nastavljaju se na Medulićevu. Do kraja godine biti će gotov i ostali dio projekta – II. faza, te se očekuje izgradnja cijelog sustava s početkom iduće godine.
Arheološka istraživanja na Trgu Petra Zoranića, vrijedna su 312 tisuća kuna, a po njihovom dovršetku uredit će se i Trg Petra Zoranića.
Kao jednu zanimljivost, gradonačelnik Kolega je na kraju iznio i vijest o uređenju trim staze na Žmirićima gdje je već raskrčeno cca 6,5 ha zemljišnog područja na kojemu se planira uređenje trim staze, istezališta, dječjeg igrališta, s pripadajućom javnom rasvjetom čime će zapadni dio grada dobiti prikladan prostor za šetnju, rekreaciju i igru djece.