Radovi na vrtiću Višnjik 3
Radovi na vrtiću Višnjik 3

Završili su upisi u predškolske ustanove Grada Zadra za pedagošku 2022./2023. godinu (rezultati upisa bit će vidljivi na službenim stranicama ustanova do kraja dana). Ove godine po prvi put upisi su se realizirali preko računalne platforme koja je razvijena u suradnji s CARNET-om, a realizira se za sve vrtiće na nacionalnoj razini preko Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Prijave je bilo moguće uputiti preko nacionalnog portala e-Upisi, odnosno nacionalnog portala e-Građani.

Upis je proveden na skupnoj razini za sve tri ustanove kojima je Grad Zadar osnivač (DV Latica, DV Sunce, DV Radost). Zajedničko povjerenstvo na ovaj način ima uvid u potrebe sve djece i u suradnji s roditeljima, a u okviru dostupnih programa, brine kao bi se djeci osigurala najbolja potpora koja im je potrebna.

Grad Zadar za ovu pedagošku godinu osigurava novih stotinu mjesta jer se radovi na uređenju prostora na Višnjiku privode kraju. Upisi pokazuju kako se obuhvat djece u vrtićima i nadalje povećava i u sljedećoj godini bit će na razini od 90%.

Upisi su pokazali kako će mjesto u vrtićima dobiti sve kategorije djece koja sukladno zakonu i odluci Gradonačelnika Grada Zadra ostvaruju bodovnu prednost. To su djeca čiji je roditelj osoba s invaliditetom, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca samohranih roditelja, djeca iz obitelji s troje i više djece, a mjesto u vrtiću osigurano je i za svu djecu s teškoćama.

Budući nisu završili upisi u vrtiće drugih osnivača čiji rad Grad Zadar već dugi niz godina podupire izjednačujući uvjete s onim gradskim, a nije ograničena mogućnost prijave u bilo koju ustanovu, nije moguće odrediti konkretan broj neupisane djece čija su oba roditelja zaposlena. U ovom trenutku, obzirom na dvostruke prijave, procjena je kako broj neupisane djece neće prijeći 150. Uz prethodno spomenute kategorije, sva djeca zaposlenih roditelja iz obitelji s dvoje djece bit će upisana u vrtiće, a ostat će neupisana djeca zaposlenih roditelja s jednim djetetom.

S obzirom kako potrebe za novim vrtićkim prostorima, kao i u svim većim hrvatskim gradovima, još uvijek postoje, Grad Zadar je početkom srpnja, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, prijavio projekte za gradnju/rekonstrukciju dva nova velika vrtića. Svaki vrtić bi imao po 8 odgojno-obrazovnih skupina. Izgradnjom spomenuta dva vrtića Grad Zadar će osigurati mjesto za svako dijete predškolskog uzrasta.

Participacija roditelja ostaje ista kao i prethodnih godina. Sukladno odluci Gradonačelnika za drugo vrtićko dijete u obitelji cijena vrtića od 600 kuna umanjuje se za 50 posto. Za treće dijete u vrtiću programi su besplatni kao i za svu djecu iz obitelji s četvoro i više djece.

Grad Zadar je i za sljedeću pedagošku godinu osigurao uvjete, odnosno potporu za smjenski i produženi rad vrtića.

 

 

 

Vezane fotografije

UPISI DJECE U DJEČJE VRTIĆE U NOVOJ PEDAGOŠKOJ 2022./2023. GODINI UPISI DJECE U DJEČJE VRTIĆE U NOVOJ PEDAGOŠKOJ 2022./2023. GODINI