Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS...
Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS...
Gradonačelnik održao javni kolegij s pročelnicima upravnih odjela.

Gradonačelnik Branko Dukić održao je prvi javni kolegij s pročelnicima upravnih odjela u novom mandatu.

Započeo je s informacijom o provedenim upisima djece u Dječje vrtiće Radost i Sunce za pedagošku 2021. – 2022. godinu, naglasivši kako je cilj osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, a Zadar je blizu tog ostvarenja. - Prije 15 godina imali smo obuhvat djece u vrtićima od 35 posto, a danas je obuhvat djece na području grada 85 posto. S uređenim novim odjelima na Višnjiku (za čije uređenje je ugovor vrijedan 4,4 mil kn potpisan, a  rok dovršetka je proljeće 2022.) idućeg proljeća dosegnut ćemo i 90 posto obuhvata. Vrtić u Zadru odavno nije samo čuvalište djece i zato sustavno podižemo vrtićke i odgojne standarde bilo da je riječ o popodnevnoj smjeni, uvođenju mobilnog stručnog tima, a vodimo itekako računa o financijskoj dostupnosti. Uređuje se i vrtić Pčelica u kojoj će biti 4 nove skupine, a gradit ćemo i nove vrtiće: Diklo, Crvene kuće, Smiljevac.

Pročelnik Joso Nekić prezentirao je konkretne brojke nakon obrađenih prijava za vrtiće, te je tako prijavljeno bilo 829 djece, od toga 108 za obavezni program predškole. Osim toga, upisano je 367 djece u ostale vrtićke i jasličke programe, a za dio koji nije ostvario pravo upisa će se provesti anketa o zainteresiranosti za  kraće programe ranog i  predškolskog odgoja i obrazovanja koje je Grad spreman ponuditi u svojim vrtićima. Kako bi ubuduće proces prijave i upisa u vrtiće bio roditeljima još jednostavniji, za iduću godinu priprema se projekt e-upisa kojim će se skratiti postupak upisa i prikupljanje potrebne dokumentacije. Pročelnik Nekić osvrnuo se još i na projekt pomoćnika u nastavi, koji se u Gradu Zadru uspješno provodi od 2010. I ove je godine projekt prijavljen za sufinaciranje iz EU sredstava, a predviđen je angažman 107 pomoćnika, za koje će uskoro biti raspisan natječaj (natječaj će biti otvoren od 19.07. do 13.08.).

Nadovezujući se na digitalizaciju upisa u vrtiće, gradonačelnik je najavio i digitalizaciju ostalih usluga za građane. Direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper prezentirao je susutav e-Zadrani, koji je trenutno u izradi. Za sada su u funkciji 4 usluge, ali planirano je do kraja 2023. omogućiti građanima korištenje svih usluga gradske uprave, njih 50-ak, a do kraja 2025. i 30-ak usluga gradskih ustanova i trgovačkih društava. Sustav je povezan sa sustavom e-građani iz kojeg preuzima potrebne podatke, a za sada omogućuje građanima praćenje svojih predmeta u gradskoj upravi, dobivanje financijskih kartica, prijavu adrese za komunalnu naknadu, a od jeseni i prijavu na stipendije Grada Zadra. Ovim sustavom objedinit ćemo sve aplikacije na jednom mjestu i ostvariti maksimalnu dostupnost i jednostavnost korištenja ponuđenih usluga. Isto tako, ide se u diogitalizaciju sjednica Gradskog vijeća, pa će od iduće sjednice vijećnici dobiti tablete i materijale za rad u elektronskom obliku. 
U ovom mandatu ćemo ući i u Zonu Crno. Kao što smo i najavili, ulazimo u fazu nakon koje otvaramo vrata zone Crno poduzetnicima, a njih će svakako biti. Posebno vjerujem da će u njoj svoje mjesto pronaći i nove zadarske tvrtke koje se trenutno razvijaju u našem inkubatoru, a bit će ih sve više s dovršetkom gradnje novog specijaliziranog inkubatora.- rekao je gradonačelnik.

V.d. pročelnika za EU fondove Ante Ćurković predstvio je izvješće o statusu provedbe projekta Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I. Do sada je izdana pravomoćna građevinska dozvola za 1. fazu koja uključuje 25 hektara zemljišta. Predviđena infrastruktura uključuje ceste, struju, vodu, kanalizaciju, javnu rasvjetu i DTK mrežu. Osigurano je 35 milijuna kuna iz ITU mehanizma, a prema predviđenoj dinamici, krajem kolovoza bit će raspisan natječaj za izvođača radova tako da bi po njegovom završetku radovi mogli započeti u 2022. godini. Na to se nadovezao i pročelnik Darko Kasap najavivši u 2022. godini radove na pristupnoj cesti za Zonu Crno, ali i nastavak projektiranja rekonstrukcije Tuđmanove ulice, u kojem će se, kao i u svim gradskim projektina, naročito voditi računa o javnim potrebama- javnom prijevozu, zelenilu, emisijama CO2 i održivosti.

I radovi na izgradnji POS-ovih stanova na Crvenim kućama su u tijeku, pa je Grad izradio pročišćenu listu kandidata za kupnju. Proečlnica Mirjana Zubčić izvijestila je da je, nakon kontaktiranja svih kandidata sa liste iz 2016. i obrade te ponovne provjere svih podataka, ostalo 105 kandidata na novoj, pročišćenoj listi. Za njih će biti organizirana prezentacija stanova, provjera kreditne sposobnosti i potpisivanje predugovora o kopnji stanova. Ako nakon toga ostane neprodanih stanova, za kupnju će biti zainteresiran i Grad, kako bi ih mogao ponuditi u najam mladim obiteljima koje nsiu kreditno sposobne- nadovezao se gradonačelnik Dukić.

Pročelnica Dolores Grdović Kalmeta najavila je izgradnju zgrade Mjesnog odbora Crvene kuće, jer se u tom brzorastućem kvartu pojvila i potreba za javnim sadržajima. Zgrada će se graditi na zemljištu od 4511 m2, sama će imati 960 m2, a obuhvaćat će i dječji vrtić sa tri vrtićke i jednom jasličkom skupinom te ambulantu obiteljske medicine u prizemlju i sadržajima za rad mjesnog odbora i okupljanje građana na katu objekta. Ovm izgradnjom nastavlja se i program disperzije ordinacija opće medicine na području Grada, nakon što su uređene ambulante na Maslini, Kožinu, Sinoretovu i Smiljevcu, sada se predviđaju još i na Crvenim kućama, Puntamici, Diklu i Novom Bokanjcu.

Naposlijetku, pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela najavio je nabavu 19 300 spremnika za reciklabilni otpad za obiteljske kuće, koji se nabavljaju nakon što je već postavljeno preko 900 kontejnera za reciklabilni otpad za stambene zgrade. Time će Grad u potpunosti ispuniti svoju obavezu osiguravanja odvojenog sakupljanja otpada. Vrijednost spremnika je 6,6 milijuna kuna, od kojih 85% sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a 15% Grad Zadar.
Također, provedena je nabava za 10 novih kamera za nadzor brzine (nakon tri već postavljene) na gradskim prometnicama, koje možemo očekivati u funkciji već kroz 2 mjeseca. Tvrtka NEROline iz Rijeke kamere će postaviti u ulicama braće Miroslava i Janka Perice, Benka Benkovića, Hrvatskog sabora, Antuna Gustava Matoša, Bregdetti, Borka Šarlije Kese, na Putu Bokanjca, u Splitskoj ulici, na Benkovačkoj cesti te u Crnom.

 

 

 

Vezane fotografije

Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS... Upisi djece u vrtiće, digitalizacija usluga gradske uprave za građane, popis kandidata za POS...