U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja
U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja
Iz EU fondova 35 milijuna eura za razvoj Urbanog područja grada Zadar.

Sedam hrvatskih ITU gradova dobilo i službenu Odluku - razvijat će urbana područja pomoću 345 milijuna eura iz EU fondova

U utorak 11. listopada 2016. godine ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić svečano je uručio Odluku o odabiru područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) predstavnicima sedam odabranih gradova u čijim urbanim područjima će se provoditi ulaganja - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Odabranim gradovima na raspolaganju je 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja.

Uz ministra Tolušića, svečanom događanju prisustvovali su i pomoćnica ministra Marija Vučković, pomoćnik ministra Dragan Jelić, pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i predstavnici gradova Zagreba, Splita, Rijeke i Zadra. U ime Grada Zadra Odluku je preuzeo pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.

„Ovi gradovi zadovoljili su sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja kroz ITU mehanizam. Konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, ali osnovni cilj je osigurati gospodarski razvoj odabranih gradova koji će u konačnici biti pokretači gospodarskog razvoja Republike Hrvatske“, izjavio je ministar Tolušić.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Republici Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Urbana područja odabrana su na temelju ograničenog Poziva za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja kojeg je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo u ožujku 2016. godine, a prihvatljivi prijavitelji bili su sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima.

Kroz ITU mehanizam gradovima su ponuđene relativno raznolike intervencije koje omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti. Tematski opseg i konkretan skup aktivnosti koji će konačno biti implementirani u pojedinom gradu ovisit će o analizi stanja i ciljevima određenima u strategiji razvoja pojedinog urbanog područja.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Indikativne alokacije po gradovima:

ZAGREB

SPLIT

RIJEKA

OSIJEK

ZADAR

SLAVONSKI BROD

PULA

91.872.881,20 EUR

62.773.406,55 EUR

49.588.331,67 EUR

44.105.165,39 EUR

35.314.937,82 EUR

31.072.252,64 EUR

30.624.293,73 EUR

 

Konačne alokacije će se odrediti sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem lista definiranih projekata.

Vezane fotografije

 U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja  U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja  U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja  U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja  U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uručene Odluke o odabiru ITU područja