1. GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO
2. IZBORNO POVJERENSTVO MJESNIH ODBORA
3. BIRAČKI ODBORI

1. GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO



2. IZBORNO POVJERENSTVO MJESNIH ODBORA



3. BIRAČKI ODBORI
 


Na području Grada Zadra osnovano je 37 mjesnih odbora.

Mjesni odbori su oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život građana.

Lokalni poslovi od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život građana su npr. :

-prijedlozi u postupcima izrade prostornih i drugih planskih dokumenata ali i drugih akata od utjecaja na život područja odbora,

-prijedlozi mjera za razvoj komunalne infrastrukture i uređenja naselja,

-prijedlozi imenovanja ulica i drugih javnih površina, parkova, škola, vrtića i drugih objekata na svom području,

-prijedlozi promjena područja ili naziva mjesnog odbora.

Vijeća mjesnih odbora biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo.

Izbori se provode svake 4 godine, neposredno tajnim glasovanjem.

Na postupak izbora shodno se primjenjuju odredbe Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samoupave.

Prema tom Zakonu, izbore za članove gradskog vijeća provode gradsko izborno povjerenstvo i birački odbori a Ustavni sud obavlja opći nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora članova predstavničkih tijela jedinica i rješava sporove u skladu s odredbama tog Zakona.

Shodnom primjenom gore navedenog Zakona, Gradsko vijeće Grada Zadra donijelo je Odluku o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora te je Odlukom o imenovanju osnovalo Gradsko izborno povjerenstvo.

Slijedom navedenog, Gradsko izborno povjerenstvo je tijelo Gradskog vijeća kojemu je između ostalog, povjeren opći nadzor nad zakonitošću izbora članova vijeća mjesnih odbora, te za zaštitu izbornog prava u drugom stupnju (u izbornim sporovima) vezanim uz mjesne izbore.

Neposredna provedba izbora za članove vijeća mjesnih odbora u nadležnosti je Izbornog povjerenstva mjesnih odbora i biračkih odbora.

Izborno povjerenstvo mjesnih odbora ima stalni sastav (nestranački) predsjednik, dva člana i njihovi zamjenici, te prošireni sastav (stranački) od 4 člana i njihovih zamjenika.

Stalni sastav Izbornog povjerenstva mjesnih odbora imenuje Gradsko izborno povjerenstvo a izbor proširenog sastava Izbornog povjerenstva mjesnih odbora obavlja se pred Gradskim izbornim povjerenstvom.

Birački odbori izravno provode glasovanje birača na biračkim mjestima.

Izborno povjerenstvo mjesnih odbora imenuje predsjednika i članove te zamjenike u birački odbor a od toga dva člana i zamjenike određuju političke stranke.

IZVOD IZ ODLUKE USTAVNOG SUDA U POSTUPKU IZBORA ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA OD 11.OŽUJKA 2010.

SPIS:

U-VIIA / 1195 / 2010

Odluka / rješenje:

Odbačaj u nadzoru izbora

 

Za nadzor nad zakonitošću izbora članova vijeća mjesnih odbora, te za zaštitu izbornog prava u izbornim sporovima vezanim uz mjesne izbore nadležna su odgovarajuća tijela jedinica lokalne samouprave u kojoj se provode ti izbori (gradsko/općinsko izborno povjerenstvo za mjesne izbore, a u drugom stupnju odgovarajuće tijelo gradskog/općinskog vijeća ili drugo tijelo određeno statutom jedinice lokalne samouprave).