Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin
Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin
Fotogalerija Galerija
Suvremena recepcija Zadra i Zadarske županije.

Večeras je svečano otvoren novi Turističko-informativni centar te uredske prostorije turističkih zajednica Grada Zadra i Zadarske županije u obnovljenoj palači Cedulin.

Otvorenju su nazočili ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać, župan Zadarske županije, Božidar Longin, direktori turističkih zajednica, Ante Rados i Mihaela Kadija te brojni gosti i uzvanici.

Gradonačelnik Dukić zahvalio je svim ljudima koji su od samog početka bili uključeni u realizaciju ovog projekta i uložili svoje znanje i trud da se ovo povijesno zdanje obnovi i privede svrsi: Ministrastvu turizma na potpori, dosadašnjim gradonačelnicima, projektantima, izvođačima, nadzoru i zadarskim konzervatorima.

- Koliko god nekada uvjerljivo zvučale tvrdnje o tome kako je Hrvatsku, pa tako i Zadar, turizam zatekao, činjenica je kako se turizam kod nas ne događa slučajno. Svi hrvatski turistički pokazatelji to potvrđuju iz godine u godinu, pa tako i u aktualnom trenutku kada Zadar bilježi 30 postotni rast turističkog prometa, trenutno znatno veći od državnog prosjeka. Pokazuju to i ulaganja u turističke sadržaje, privatne i javne, poput ovog u uređenje i obnovu palače Cedulin, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Gradonačelnik Dukić iskazao je radost činjenicom da je ovaj desetljećima zapušten prostor uređen i stavljen u javnu funkciju, u funkciju turizma, gospodarstva i kulture.

- Govoreći o javnim prostorima, moram večeras podsjetiti kako kontinuirano iz godine u godinu naša povijesna jezgra doživljava preobražaj prije svega kroz obnovu i očuvanje povijesne i spomeničke baštine, valorizirajući je u kulturnom i gospodarskom smislu. Konačno, jučer je naš grad dobio i potvrdu univerzalne spomeničke vrijednosti kroz upis zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Noseći to prestižno priznanje, nosimo i ništa manje važnu odgovornost prema svojoj baštini s obvezom njenog brižljivog čuvanja za naraštaje koji dolaze, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Ministar Capelli službeno je i otvorio TIC te se prisjetio posjeta gradilištu TIC-a od prije šest mjeseci:

- Tadašnji gradonačelnik, Božidar Kalmeta, onda mi je rekao: "Ne brini, samo ti daj svoj dio novca, mi ćemo to riješiti". I evo, kao što reče župan, vertikala je odlično funkcionirala, rekao je ministar Capelli.

Posebno je naveo rekordne turističke brojke za ovu sezonu i povećanje turističkog prometa za prvih šest mjeseci za 23 posto, te povećanje broja noćenja i dolazaka u lipnju od 33 posto.

- Hrvatska je mala zemlja ali zemlja velikog turizma. Hrvatskoj se turizam ne događa slučajno već je to posljedica rada svih koji u njemu sudjeluju te ona postaje cjelogodišnja destinacija, naglasio je Cappeli čestitavši na uvrštenju zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Riječi zhavale uputili su i direktor TZ Grada Zadra, Ante Rados i TZ Zadarske županije, Mihaela Kadija koji su naglasili kako su turistički djelatnici sada konačno dobili reprezentativni objekt i svoj dom.

Projekt izgradnje TIC-a dobar je primjer sinergijskog djelovanja destinacijskog menadžmenta gdje su bile uključene i institucije grada i turističke zajednice kao partneri i suinvestitori, istaknuto je na otvaranju.

Turistički centar nalazi se u najljepšem i najreprezentativnijem djelu palače Cedulin iz 13. st. koja je zaštićeno nepokretno kulturno dobro i smještena je na ulazu u povijesnu jezgru Grada Zadra. Turistički centar sadrži suvremenu multimedijalnu opremu i predstavlja središnje mjesto za upravljanje svim turističkim aktivnostima, za promociju i predstavljanje turističkih sadržaja te unapređenje turističke kvalitete grada Zadra i Zadarske županije.

U dvorištu TIC-a  predviđene su prezentacije različitih turističkih sadržaja kao i mogućnost održavanja manjih koncerata, te drugih kulturnih i izložbenih programa.

Radovi na izgradnji i rekonstrukciji turističkog centra trajali su od 2015. godine, a Ministarstvo turizma ukupno je putem programa bespovratnih potpora tom projektu dodijelilo 1,7 milijuna kuna. Ukupan iznos investicije je 14 milijuna kuna.

Vezane fotografije

Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin Svečano otvoren novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin