Obilježen početak izgradnje novog TIC-a u palači Cedulin
Obilježen početak izgradnje novog TIC-a u palači Cedulin

Prigodnom svečanošću danas je obilježen početak radova na budućem Turističko-informativno centru u palači Cedulin. Svečanosti su nazočili ministra turizma Darko Lorencin, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić i gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

-Ovo je veliki događaj za nas jer se ovim projektom rješava jedna od posljednjih gradskih "crnih rupa" koja će u konačnici postati moderan turistički informativni centar na usluzi ne samo turistima već i građanima i turističkim djelatnicima i značit će ogroman iskorak u turističkom smislu za naš grad. To nije bila laka zadaća jer da jest bila bi već davno obavljena, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta najavljujući dva sljedeća velika projekta Grada Zadra, a to su uređenje Trg sv. Frane i Trga Pet bunara za koje je projektna dokumantacija u izradi. 

-Posebno me veseli da će se obnoviti jedan spomenik kulture u srcu Zadra i da će oplemeniti destinaciju, prvenstveno Zadar kao središte regije. Na taj način Zadar će biti u mogućnosti kvalitetno pratiti sve promjene koje se događajau na destinaciji  te njome učinkovito upravljati što će omogućiti podizanje konkurentnosti turističkog proizvoda, rekao je ministar Lorencin i dodao da će ministarstvo i u sljedećim natječajima po fazama pratiti ovaj projekt do samog završetka. - Verujem da će realizacija biti gotova u roku od godine dana kako je i planirano i da će ovaj prostor zasjati u obliku koji zaslužuje, kazao je Lorencin.

-Grad Zadar i njegove turističke zajednice posljednjih godina bilježe značajan razvoj, rast i vizionarski pristup turizmu. Dokaz tomu je kuntinuirani rast dolazaka turista i noćenja, a tek smo na početku sezone i najave su izuzetno dobre. Početak gradnje ovog reprezenentativnog objekta obogaćuje ne samo regiju već i cijeli hrvatski turizam. Grad Zadar je uvijek znao prepozanti trendove, znao je dati odgovore na te trendove, a ovo je jedan od tih odgovora. Čestitam, poručio je direktor Ivičić.

-Turističke zajednice grada i županije u novom će TIC-u na katu dobiti svoje uredske prostore, a turisti i građani u prizemlju reprezentativan prostor za svoje potrebe, objasnio je direktor TZ grada Zadra, Zvonko Šupe te zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt star gotovo 12 godina. -  Bit ćemo ponosni kad se ova palača za godinu dana pretvori u ono što svi skupa priželjkujemo, zaključio je Šupe.

U sklopu projekta koji se odnosi na preuređenje i prenamjenu palače Cedulin i kompleksa stare bolnice u Turističko-informativni centar izvršena su arheološka istraživanja, provedena u dvije kampanje tijekom 2014. i 2015 godine. Istražne je radove proveo Muzej antičkog stakla pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru. Iskapanja su financirana od strane Turističke zajednice grada Zadra.

Turističke zajednice i TIC raspolagat će s oko 550 kvadrata unutarnjeg plus 750 kvadrata vanjskog prostora što je oko 1.300 kvdratnih metara ukupno. Do sada je u uređenje palače Cedulin (projektna dokumentacija i inicijana faza radova) uloženo 1.044.906,68 kuna. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 10.229.072,33 kuna. Sredstva Fonda za turizam za financiranje jugozapadnog krila TIC-a (radovi rušenje i demontaža, radovi sanacije i konsolidacije postojećeg zida i temeljnih konstrukcija, zemljani radovi i injektiranje te opremanje TIC-a) iznose milijun kuna. Dugoročan kredit iz sredstava HBOR-a, Program infrastruktura odobren je u iznosu 8,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.273.979,01 kuna (s pdv-om), s tim što je još 500.000 kuna obećano iz Ministarstva kulture.