Sustav javnih bicikala, katastar plaža, kamp odmorište i punionica za električna vozila
Sustav javnih bicikala, katastar plaža, kamp odmorište i punionica za električna vozila

Na kolegiju gradonačelnika Grada Zadra, pročelnik UO za gospodarstvo i obrtništvo, Ivica Katić podnio je izvješće o provođenju prošlogodišnjeg programa mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2014. te programa za 2015. kao i prijedlog korištenja sredstava namijenjenih poticanju turističkih manifestacija i promidžbe u 2015. godini.  

-U provođenju prošlogodišnjeg programa bilo je obuhvaćeno preko 60 mjera i aktivnosti  koje se odnose na javne usluge, a koje su direktno ili indirektno vezane uz turističku djelatnost.  U prvođenju svih mjera sudjelovao je velik broj subjekata i javnih institucija od većine gradskih UO-la, svih gradskih komunalnih tvrtki do TZ-ce , muzeja, GSS-a, PU i ostalih, nabrojio je pročelnik Ivica Katić. Radilo se o  čišćenju i uređenju ulica, trgova i plaža, do postavljanja turističke signalizacije, mjerenja kakvoće mora i zraka te mjera osiguranja javnog reda i mira. - Iz izvješća je vidljivo da je većina mjera predviđena tim programom izvršena u cijelosti što je doprinijelo uspješnoj turističkoj sezoni odnosno rastu broja dolazaka turista od 14% i rast broja noćenja od 9%. S tim rezultatima možemo biti zadovoljni jer smo se približili brojci dolazaka od skoro 400 tisuća i broju noćenja od milijun i pol. Ovi su  rezultati izvrsni i daju nam nadu da će i ova godina biti puno bolja., nastavio je te dodao kao vesele i sve bolji rezultati u turističkoj pred i posezoni.

Sufinanciranje turističkih manifestacija

Programom poticanja turističkih manifestacija u 2015. god. planirano je da će Grad Zadar od boravišne pristojbe uprihodovati 1 milijun i 350 tisuća kuna. Ta sredstva vraćaju se u proračun TZ-a Grada i njima sufinaciraju turističke manifestacije tijekom cijele godine, od dočeka Nove godine i karnevala do ljetnih feštica i Adventa u Zadru.

-Za Advent u Zadru ove godine planiramo izdovojiti 50 tisuća kuna. Također za aktivnosti oglašavanja Ryanaira 500 tisuća kuna koje plaća TZ Grada Zadra, bez iznosa koji plaća grad izravno. Također, ovim programom planiramo financirati i besplatni internet na otocima na otocima Olibu, Premudi i u naselju Zapuntel na Molatu. Prošlu godinu smo tako doveli brzi internet na Iž, Silbu i Molat, rekao je pročelnik za gospodarstvo.

Sustav javnih bicikala, katastar plaža, kamp odmorište i punionica za električna vozila

Što se tiče Programa mjera i aktivnosti za pripremu tuurističke sezone 2015. Pročelnik Katić je naveo da se taj program sastoji od 70 mjera i aktivnosti u kojem sudjeluju mnogobrojni subjekti i javne institucije. - U odnosu na prethodnu godinu imamo 11 novih mjera i aktivnosti od kojih bi istaknuo: uvođenje sustava javnih gradskih bicikala koji će provesi naš UO za otoke i zaštitu okoliša te tri mjere koje će provesti UO za graditeljstvo. To su izrada predinvesticijske studije za izgradnju kamp odmorišta na području grada, izrada katastra s opisom plaža na području grada i postavljanje punionice za električna vozila. Budući da su najave za ovu sezonu jako dobre, mi se nadamo da će i ove mjere doprinijeti dvoznamenkastom rastu  dolazaka i broja noćenja, zaključio je Katić.

Sveučilište priprema Strategiju razvoja turizma grada Zadra do 2025.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta ovom je prigodom izvjestio da je Turistička zajednica grada provela natječaj za izradu Strategije razvoja turizma grada Zadra do 2025. godine  i da je Sveučilište u Zadru izabrano za izrađivača te strategije.

Dražen Grgurović imenovan zamjenikom predsjednika TV TZ Grada Zadra

Također, upoznao je javnost da je od početka godine za zamjenika predsjednika Turističkog vijeća TZ Grada Zadra, imenovan Dražen Grgurović. Što se tiče sadašnjeg direktora Zvonka Šupe gradonačelnik je kazao kako je Šupe napunio 65 godina života ali ne i sve uvjete za punu starosnu mirovnu. - S Grgurevićem i sa Šupom ćemo ovih dana razgovarati. Naš generalni stav je da kad netko napuni godine starosti i sve uvjete za punu starosnu mirovinu da može i dalje biti iskoristiv i to je dobro ali trebamo dati šansu i mladim ljudima kojih je mnogo nezaposlenih da se dokažu u poslu. To je proces koji smo pokrenuli i o kojem ćete biti izvješteni, objasnio je gradonačelnik.

-Što se tiče sljedeće turističke sezone, svi pokazatelji govore da će biti dobra jednako ako ne i bolja od prošlogodišnje turističke sezone. Prvi čovjek Ryanaira koji je jučer bio na Zračnoj luci Zadar najavio je da će za tri do četiri godine samo Ryanairom u grad Zadar dovesti pola milijuna putnika. Što će to značiti za zadarski turizma, gospodarstvo i poduzetništvo, mislim da ne moram posebno govoriti. Tako da nas, kad je u pitanju turizam, čekaju ljepi dani, zaključio je gradonačelnik.