Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala
Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala

U Gradskoj knjižnici Zadar održano je predstavljanje Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra, projekt PRO-E-BIKE i NEXTBIKE, Sustava javnih bicikala. 

O Akcijskom planu energetski održivog razvitka Grada Zadra (SEAP) govorila je voditeljica za energetsku učinkovitost UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ana Bajlo te istaknula da je Grad Zadar, sukladno europskom Planu 20-20-20 do 2020 te Sporazumu gradonačelnika od 2010. do danas poduzeo niz mjera u području zgradarstva, javne rasvijete i prometa kojima će se smanjiti emisije CO2 za najmanje 20% kako je definirano Planom. - Također je provedeno ili je u tijeku nekoliko projekata u kojima grad sudjeluje kao partner s Fondom za zaštitu okoliša, a kojima se potiče tzv. zelena gradnja odnosno sufinancira ugradnja solarnih toplinskih sustava te rekonstrukcija i ugradnja energetski učinkovitih fasada i stolarije, dodala je. Ušteda energije provodi se na razne načine i u ustanovama kojima je grad osnivač na način da je ugrađen središnji sustav za kontrolu potrošnje energije, a radi i na zamjeni energenta tj. prelazak na prirodni plin.

Projekt PRO-E-BIKE - Promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima predstavio je Matko Perović iz Eneregetskog institua "Hrvoje Požar". - Cilj PRO-E-BIKE projekta je promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima, kazao je Perović te je sudionike predavanja upozano s mogućnostima i prednostima zamjene konvencionalnih vozila na fosilna goriva s  električnim biciklima i skuterima koji osim što doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova također i smanjuju troškove prijevoza. Pozvao je građane Zadra da posjete sutrašnji Sajam energetske učinkovitosti i prvi Info dan promicanja električnih bicikala i skutera za dostavu robe i prijevoza putnika gdje će se moći upoznati s električnim vozilima i njihovim prednostima i mogućnostima.

Građane je također na Sajam pozvao i Krešimir Dvorski iz tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. koji je govorio o projektu NEXTBIKE - Sustavu javnih bicikala. - U pregovorima smo s Gradom Zadrom te smo obišli i moguće lokacije na koje bismo postavili baze za bicikle i sad čekamo natječajni postupak koji se mora provesti, objasnio je Dvorski. 

Vezane fotografije

Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala Energetski održivi razvitak i sustav javnih bicikala