NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar
NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar
Nextbike sustav javnih bicikala ove godine udvostručuje svoju mrežu u Hrvatskoj i do kraja svibnja očekujemo ga i u Zadru!

Ulaganjima u održivi razvoj i pilot projektom uvođenja sustava javnih bicikala, Grad Zadar pridružit će se uglednom društvu koje čini više od 100 ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu!

Zadar, 09.02.2016 – Na današnjem kolegiju gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete, usvojen je prijedlog o provedbi pilot projekta Sustava javnih gradskih bicikala Grada Zadra koji će započeti 20. svibnja, a trajati do 20. studenog ove godine. Pilot projekt provodit će tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o., a vrijednost ponude je 69.550,00 kn bez PDV-a, odnosno 86.937,50 kn s PDV-om. Ovaj projekt u skladu je s razvojnim mjerama širenja i unaprjeđenja biciklističkog prometa i infrastrukture u Zadru.

Pokretanjem pilot projekta, Grad Zadar postat će dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: u Hrvatskoj sve popularniji nextbike sustav javnih bicikala!Pilot projekt trajat će šest mjeseci, a korisnici će u tom razdoblju za samo 79 kuna moći koristiti javne bicikle. Primjeri uspješno provedenih pilot projekata su Šibenik i Karlovac koji su na taj način u proteklih godinu I pol dana omogućili javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika, Šibenik je, primjerice, sustav javnih bicikala zadržao na rok od nekoliko godina. Cilj je ostvariti jednak ili još veći uspjeh u Zadru koji to zaslužuje! Nextbike bicikli u Zadru bit će dostupni na četiri lokacije koje će se definirati u dogovoru s Gradskom upravom Grada Zadra. U svakom slučaju radit će se o lokacijama koje su visokofrekventne i zanimljive građanima, studentima i turistima. Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika jer nema potrebe za građevinskim radovima, niti ostavljaju “ožiljke” na javnim površinama nakon njihovog premještanja.

-Grad Zadar ulaže puno truda kako bi njegov razvoj bio održiv, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog“ javnog prijevoza. Nakon električnih bicikala za komunalne redare, sada uvodimo i javne bicikle. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge. Odluka da Grad Zadar podrži ovakav projekt na dobrobit svojih građana znači da grad, uz prometni razvoj, osnažuje svoj turistički i gospodarski potencijal. Društveno odgovorno poslovanje, ulaganje u održivi razvoj i zelene tehnologije postali su standard, a gradovi koji ulažu u takve aktivnosti mogu očekivati i gospodarski rast, istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Što su zapravo javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje bicikala u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice s kratkim uputama, a na raspolaganju će biti i pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje će biti moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstvom ili sms-om. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun na 6 mjeseci što će vas stajati svega 79 kuna. Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. Jasno je da se u Zadru put između dvije najudaljenije točke u gradu bez problema može savladati u tom vremenu. U Zagrebu, Šibeniku, Gospiću, Karlovcu i drugim gradovima u Hrvatskoj i svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 4 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje. Ukoliko niste skloni Internetu ili nemate vremena proučavati upute, dodatne informacije možete dobiti ukoliko nazovite nextbike pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sati te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati.

Strah od krađe neopravdan

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Karlovcu mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Što nakon pilot projekta?

Korisnici koji se registriraju u Zadrucu moći će koristiti nextbike uslugu i nakon isteka 6 mjeseci pilot projekta u Zadru krajem 2016. godine i to u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Karlovcu I u ostalih stotinjak nextbike gradova u svijetu. Bicikli će se nakon isteka pilot projekta moći koristiti i u Zadru ukoliko Grad Zadar uvede dugotrajnu mogućnost najma javnih bicikala, a to će prvenstveno ovisiti o interesu koji će za javne bicikle pokazati sami građani. Zato se registrirajte odmah jer time direktno doprinosite razvoju održivog prometa u Zadru i cijeloj Hrvatskoj!

Dodatne informacije o operateru sustava

Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine. Licencirani je partner i ekskluzivni zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja je prisutna u više od 100 gradova u 16 država na 4 kontinenta. Sustav javnih bicikala korisnicima omogućuje brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza uz slogan: „Sjedni i vozi!“. Sustav javnih bicikala niže priznanja za svoj rad. U ožujku je primio Zlatni indeks. Naime, prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva, dobio je i nagradu za najbolju marketinšku kampanju u tom „zelenom“ okruženju i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Jedna u nizu nagrada je nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koja je tvrtki Sustav javnih bicikala dodijeljena u društvu velikih imena poput Ericsson Nikole Tesle, Siemensa, Biovege i drugih renomiranih tvrtki.  Više informacija možete pronaći na: www.nextbike.hr

Vezane fotografije

NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar NEXTBIKE sustav javnih bicikala stiže u Zadar