Susret gradonačelnika Dukića s prof. dr. sc. Borisom Labarom i prim. dr. Sandrom Bašić Kinda
Susret gradonačelnika Dukića s prof. dr. sc. Borisom Labarom i prim. dr. Sandrom Bašić Kinda

Uoči večerašnjeg obilježavanja 40 godina od prve transplantacije matičnih krvotvornih stanica u Hrvatskoj koje će se održati u Providurovoj palači, gradonačelnik Branko Dukić primio je prof. dr. sc. Borisa Labara i prim. dr. Sandru Bašić Kinda iskazavši zahvalnost za medicinska dostignuća ovo dvoje vrhunskih zadarskih liječnika i znanstvenika, ujedno podržavši zadarsku podružnicu Hrvatske udruge leukemija i limfomi na čelu s Igorom i Tanjom Blaslov u organizaciji ovog događaja.

Prije 40 godina u središtu pozornosti svjetske medicinske znanosti našao se Zavod za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb uvođenjem transplantacije matičnih stanica koštane srži u rutinsku praksu, što je značajno poboljšalo ishode liječenja bolesnika s teškim i zloćudnim bolestima krvotvornog sustava, ali i uvelo hrvatsku hematologiju i brojne druge suradnje struke u sam vrh svjetske medicinske znanosti.

Razgovaralo se i o razvoju zadarske Opće bolnice s naglaskom na nabavku lineralnog akceleratora koji će, istaknuto je, podići standard OB Zadar na višu razinu, a oboljelim građanima omogućiti najviši standard liječenja u Zadru.

Prof. dr. sc. Boris Labar nositelj je najviših priznanja u RH na području zdravstva za razvoj transplantacije hematopoetskih matičnih stanica, a 2015. godine Grad Zadar iskazao je zahvalnost dodjelom Nagrade za životno djelo.

 

Vezane fotografije

Susret gradonačelnika Dukića s prof. dr. sc. Borisom Labarom i prim. dr. Sandrom Bašić Kinda Susret gradonačelnika Dukića s prof. dr. sc. Borisom Labarom i prim. dr. Sandrom Bašić Kinda