Supernova donirala Općoj bolnici Zadar uređaj vrijedan 312 tisuća kuna
Supernova donirala Općoj bolnici Zadar uređaj vrijedan 312 tisuća kuna
AIR SEAL insuflacijski sustav - uređaj kojim će olakšati laparoskopski zahvati kod teško oboljelih pacijenata.

Službi za kirurgiju Opće bolnice Zadar zadarska Supernova donirala je uređaj kojim će olakšati laparoskopske zahvate kod teško oboljelih pacijenata. Riječ je o naprednom insuflacijskom sustavu Airseal za održavanje konstantnog pneumoperitoneuma, vrijednom 312 tisuća kuna. Nabavkom AIR SEAL insuflacijskog sustava u Općoj bolnici Zadar postići će se viša razina u razvoju laparaskopije, a time i kvalitetnija zdravstvena usluga.

Ovaj uređaj je do sada imala samo bolnica u Splitu. Riječ je o naprednoj tehnologiji, simulacijskom sustavu koji predstavlja korak naprijed u laparoskopiji u Hrvatskoj. Zadarska bolnica visoko kotira u području abdominalne kirurgije, a ovaj sustav je koristan jer nam omogućuje liječenje bez velikih rezova. On održava tlak nižim i širi prostor trbušne šupljine, čime se postižu šira radna polja. Bolja je vidljivost, a i otvara mogućnost uklanjanja tumora iz debelog crijeva“, otkrio je pročelnik Službe za kirurgiju dr. Jaša Pavić.

Voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju dr. Edgar Domini dodao je kako ovaj uređaj donosi velike pomake u digestivnoj kirurgiji.

Znatno smo efikasniji i precizniji u radu, a vrijeme zahvata je skraćeno što je jako dobro za pacijente. Taj uređaj omogućuje da i s nižim tlakom bolje pristupamo problemima, jer se srujanjem zraka odvajaju tkiva koja nam olakšavaju pristup svim mogućim problemima u trbuhu. Inače, mi smo prva bolnica u Hrvatskoj koja je počela s endoskopskom kirurgijom, a kao priznanje dodijeljeno nam je i domaćinstvo Kongresa endoskopske kirurgije 2020. godine“, najavio je dr. Domini.

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić iskazali su zadovoljstvo što bolnica dobiva novu opremu kojom će bolje odgovoriti na zahtjeve vremena i omogućiti kvalitetnije liječenje pacijenata.