Donacija bolnici i Ligi protiv raka
Donacija bolnici i Ligi protiv raka
Općoj bolnici Zadar i Ligi protiv raka Zadar Erste banka ukupno donirala 200.000 kuna

 U svrhu podizanja i unapređenje kvalitete medicinske usluge, Erste&Steiermärkische Bank d.d. svečano je uručila donacije Ligi protiv raka Zadar i Općoj bolnici Zadar, ukupne vrijednosti 200.000 kuna, pojedinačnog iznosa po 100.000 kn. Donacijom Ligi protiv raka Zadar, banka se priključila akciji „Protiv raka u dva koraka“, kojom Liga prikuplja sredstva potrebna za kupnju linearnog akceleratora, aparata za zračenje onkoloških pacijenata Zadarske županije, a za koji je do sada prikupljeno preko 1.156 109,00 kuna. Opća bolnica će donirana sredstva koristiti nabavku novog gastroskopa, koji svakodnevno služi u dijagnostici i terapiji bolesti probavnog trakta, pri čemu se u Endoskopskoj laboratorij-ambulanti za gastroskopiju Opće bolnice Zadar dnevno napravi oko dvadesetak gastroskopija. Ravnatelju zadarske Opće bolnice, dr. Željku Čulini te dr. Branku Dukiću, gradonačelniku Zadra i predsjedniku Lige protiv raka Zadar, donacije je svečano uručio predsjednik Uprave Erste banke, Christoph Schoefboeck.

 „Liga protiv raka Zadar i Opća bolnica Zadar 2016. otvorile su zajednički poseban račun za prikupljanje sredstava za kupnju linearnog akceleratora ili onog što se obično kaže aparata za zračenje onkoloških bolesnika Zadarske županije. Sve je započelo akcijom "Protiv raka u dva koraka" koju je Liga protiv raka Zadar u suradnji sa drugim udrugama i ustanovama u zdravstvu provela, i koju je svojim potpisima potpore podržalo 13.580 žitelja Županije. To nas je učvrstilo i dalo dodatni poticaj da ustrajemo u realizaciji kupnje aparata za zračenje, kojim bi se zaokružilo liječenje onkoloških bolesnika Zadarske županije ali i smanjilo sve troškove koje oni u postupku liječenja imaju, te u velikom dijelu riješilo i druge probleme na koje nailaze oni, ali i njihovi najbliži. Nabavku aparata za zračenje do sada su u mnogim akcijama Lige podržali mnogi građani, ustanove i tvrtke. Ovo je prigoda kojom smo se okupili da izrazimo zahvalnost Erste banci koja se također svojom donacijom Ligi i Općoj bolnici Zadar uključila u prikupljanje sredstava za aparat za zračenje,prepoznavši tako napore koje ne samo Liga,Opća bolnica Zadar,nego i svi žitelji Zadarske županije ulažu u poboljšanje zdravstvenog standarda u liječenju onkoloških bolesnika .Trenutačno stanje prikupljenih sredstava na računu za kupovinu aparata za zračenje je 1.156 109 kn i svakim danom zahvaljujući dobroti donatora koji nisu samo iz Zadarske županije, taj iznos se povećava i mi smo sve bliže ostvarenju postavljenog cilja. Hvala još jednom svim donatorima koji su se uključili u ovu akciju do sada, hvala Erste banci, kao i svima onima koji će se u budućnosti uključiti i tako pomoći onkološkim bolesnicima Zadarske županije“ istaknuo je dr. Branko Dukić, gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar.

 Prilikom dodjele donacije dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar istaknuto je sljedeće: „Želim se zahvaliti u ime Opće bolnice Zadar Erste & Steiermärkische bank d.d. koja je za potrebe Službe za interne bolesti; Odjela gastroenterologije-endoskopija izvršila donaciju za kupnju novog gastroskopa. Nabavka novog gastroskopa za potrebe Službe, grada Zadra i Zadarske županije od iznimne je važnosti. Postupkom gastroskopije zbrinjavamo teška krvarenja iz gornjeg probavnog trakta, te se time izbjegavaju hitni kirurški zahvati i spašavaju ljudski životi. Postupak svakodnevno služi u dijagnostici i terapiji mnogih bolesti probavnog trakta. Želimo naglasiti da se u Endoskopskom laboratoriju-ambulanti za gastroskopiju Opće bolnice Zadar dnevno napravi oko dvadesetak gastroskopija. Na mjesečnoj bazi, uključujući dane vikenda kada je ustanova za postupak hitnih gastroskopija nadležna za pacijente s područja Gospića, Šibenika i Knina obavi se oko 100-ak gastroskopija. Podaci ustanove govore da se u godini dana napravi oko 1700 gastroskopija. Evidencija postupaka ide u prilog razvoju zadarske gastroenterologije kao i educiranosti liječnika i medicinskih sestara, te smo obavljenim procedurama i zahvatima unutar gastroenterologije, uz bok najboljim centrima Republike Hrvatske.“

 „Ulaganje u visokokvalitetnu zdravstvenu skrb jedan je od temelja na kojem se gradi prosperitet društva. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što današnjom donacijom zadarskoj Općoj bolnici i Ligi protiv raka možemo doprinijeti unapređenju zdravstvene skrbi na području Grada Zadra i cijele Županije. Oba projekta neophodna su za podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva, stoga sam ponosan da u njima kao banka sudjelujemo“, kaže Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.