Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa
Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa
Fotogalerija Galerija
Liga protiv raka Zadar predala ministru zdravlja, Dariu Nakiću, 13.580 potpisa prikupljenih u akciji "Protiv raka u dva koraka".

U subotu, 19. ožujka, na Narodnom trgu u Zadru predstavnici Lige protiv raka Zadar predali su ministru zdravlja Dariju Nakiću peticiju s 13.580 potpisa građana koji su podržali akciju pod nazivom „Protiv raka u dva koraka“. Radi se o akciji kojoj je glavni cilj omogućiti cjelovito liječenje onkoloških pacijenata u Zadru odnosno osnivanje manjeg regionalnog centra koji bi provodio temeljno zračenje oboljelih pacijenata s područja Zadarske županije i ostalih područja koja gravitiraju OB Zadar te im osiguralo cjelovito onkološko liječenje što bliže njihovom domu.

-Ono što najviše trebamo sada prvenstveno je zračenje, kazao je predsjednik zadarske Lige protiv raka dr. Branko Dukić istaknuvši da se zbog povećanog broja karcinoma u Hrvatskoj stvorila potreba da se uz postojeće velike centre otvore i manji onkološki centri i u drugim gradovima.

-Od 35 zemalja Hrvatska je na 16. mjestu po učinkovitosti liječenja malignih bolesti. Jedan od razloga je što nam preventivni programi nisu dali dovoljno dobre rezultate, izjavio je ministar zdravlja Dario Nakić dodavši da je potrebno ne samo u Zadru već i drugim sredinama osigurati cjelovito onkološko liječenje što bliže domu oboljelih.

Akcija se nastavlja koncertom "Svi zajedno" koji će se održati u ponedjeljak u HNK Zadar, dodao je dr. Dukić. Ovu akciju podržali su i Hrvatski liječnički zbor, Zavod za javno zdravstvo grada Zadra te udruge HULL, HKUMST, Otočni sabor, Volonterski centar Zadar i Zaklada Nora Šitum.

Također, povodom Dana narcisa - svjetskog dana posvećenog borbi protiv raka dojke - zadarska sekcija Europa Donna pod motom „Naše zdravlje-radost života” organizirala je prikupljanje dobrovoljnih priloga za poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena, te uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je još izlječiv. Cilj ovogodišnje akcije jest nastavak promocije kupnje linearnog akceleratora za operativnu radioterapiju, za koji sredstva prikupljaju od prošle godine. Aparat će doprinijeti uspješnijem liječenju, u sklopu nacionalnog programa liječenja raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15-20%. Obje akcije podržao je i pročelnik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, Mario Pešut.

 

Vezane fotografije

Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa Protiv raka u dva koraka na Dan narcisa