Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 04. veljače s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti utjecaja, kako samog pojedinca tako i zajednice i države, na pokretanje rješenja i pozitivnih promjena. Tim su povodom Zavod za javno zdravstvo i Liga protiv raka Zadar, s kojima Grad Zadar ima dugogodišnju izvrsnu suradnju, organizirali program u City Galleriji kojem je cilj upozoriti građane na važnost preventivnih pregleda. 

Već  nekoliko godina provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka za sve građane koji pripadaju rizičnim dobnim skupinama, te se dijeljenjem promotivnog materijala željelo upoznati građane da imaju pravo na preventivne preglede. Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u 2015. godini  „Nije izvan nas” ukazuje na važnost pozitivnog i proaktivnog pristupa u borbi protiv raka. Stoga je ove godine naglasak stavljen na rješenja koja su nam "na dohvat ruke”, dakle koja su dostupna i  moguća: odabir zdravog načina života, provođenje ranog otkrivanja, postizanje jednakomjernog liječenja i skrbi te maksimalna kvaliteta života.
Ovogodišnja kampanja bavi se mogućnostima kako implementirati već poznate spoznaje na području prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i skrbi za oboljele od raka.
Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u 2012. godini od raka je umrlo oko 8,2 milijuna osoba od čega su vodeći uzroci bili rak pluća, rak jetre i rak želuca. Broj novih slučajeva raka procijenjen je u 2012. godini na 14,1 milijun osoba od čega su rak pluća, rak dojke i rak debelog crijeva među vodećim uzrocima.
U Zadarskoj županiji u 2013. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su, s udjelom od 27,9%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (46,1%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.
Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2013. godini kod muškaraca su bili rak pluća, rak debelog crijeva i rak prostate, a kod žena rak dojke, rak debelog crijeva i rak pluća.
Pojavu raka moguće je spriječiti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.
Znanstvena istraživanja upućuju na to da se jedna trećina pobola može spriječiti ponajprije prestankom pušenja i promjenom prehrambenih navika.
Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka. Stoga se u Hrvatskoj sada provode tri Nacionalna programa: Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. 

Vezane fotografije

Svjetski dan borbe protiv raka Svjetski dan borbe protiv raka Svjetski dan borbe protiv raka Svjetski dan borbe protiv raka Svjetski dan borbe protiv raka Svjetski dan borbe protiv raka