Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio
Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio

Nakon obilaska Impact Huba Zagreb, projektni tim i potencijalni korisnici zadarskog coworking prostora nastavili su obilazak Coworkinga u Osijeku. U sklopu poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku već 2 godine postoji i Coworking prostor, koji je upravo u fazi redizajna i samog prostora, ali i koncepta poslovanja.

Prema riječima Sven Špehar i Ivana Grgića, voditelja i domaćina osječkog coworkinga, prvotna orijentacija na informatički sektor nije se pokazala dovoljno dobra i poticajna da i privukla velik broj korisnika. Od kraja 2014. godine taj koncept s mijenja na način da se ponudom sadržaja (radionica, predavanja i slično) nastoji privući veću i raznolikiju publiku koja će pronaći svoj interes u Coworkingu. Već u ovom kratkom periodu te su promjene donijele puno veći broj zainteresiranih članova. Zadarskom projektnom timu ovo izlaganje je bilo izuzetno korisno u osmišljavanju strategije i ponude sadržaja kad Coworking Zadar proradi.

U kratkoj prezentaciji, u Osijeku je prestavljen i BIOS, poduzetnički inkubator. Jean-Pierre Maričić, direktor inkubatora dao je pregled razvoja inkubatora od osnivanja 1996. do danas, uz osvrt na njegovo širenje kroz korištenje sredstava iz EU fondova. Danas se taj inkubator prostire na preko 4000 m2 prostora, ima 30 stanara sa preko 150 zaposlenih. Osim samog najma prostora po povoljnjijim uvjetima, pokrenuti su i razni projekti koji okupljaju uglavnom IT sektor, jedan od sektora u kojem raste zapošljavanje na lokalnoj razini. Iz tog razloga nastoji se uključiti širu zajednicu, uključiti i osnovne i srednje škole u programe informatičkog obrazovanja, a ponuditi ih i u okviru cjeloživotnog obrazovanja. Postoji i suradnja sa sveučilištem, sve s ciljem da se potaku promjene na tržištu rada.

Vezane fotografije

Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio Studijsko putovanje-projekt Coworking, 2. dio