Potpisan ugovor za projekt Škola PUNa mogućnosti 3
Potpisan ugovor za projekt Škola PUNa mogućnosti 3
Gradonačelnik Kalmeta potpisao ugovor kojim Grad Zadar u zadnje tri godine povlači više od 6 milijuna kuna kroz stari/novi projekt

Svečani prijem prigodom dodjele bespovratnih sredstava održao  se u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa. U ime Grada Zadra, jednog od 49 gradova i županija kojima su odobrena sredstva za zapošljavanje pomoćnika u nastavi,  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisao je gradonačelnik Božidar Kalmeta. Ugovor su uručili Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i  Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a svečanom prijemu  nazočila je i Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskoga sustava, čelnica Upravljačkog tijela za Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“, Europskog socijalnog fonda.

Već treću godinu zaredom Grad Zadar dobiva sredstva iz EU fondova za osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama. Iz gradskog proračuna program osiguranja pomoćnika u nastavi financira se još od 2010. godine, a Grad osigurava i održivost, odnosno spreman je financirati projekt u slučaju da sredstva iz EU fondova ne budu odobrena.

U kolovozu 2016. godine Grad Zadar započeo je provedbu projekta „Škola PUNa mogućnosti 3“, sufinanciranog iz ESF-a. To je treća godina zaredom da je Gradu Zadru odobreno sufinanciranje takvog projekta. Provedba projekta započela je 1. kolovoza 2016., a trajat će do 31. srpnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2.089.158,90  kuna, dok bespovratna sredstva iznose 1.775.785,06 kuna. U okviru projekta zaposlit će se 45 pomoćnika u nastavi za 46 učenika s teškoćama u razvoju.  Grad Zadar zajamčio je održivost projekta te je preuzeo financiranje još 18 pomoćnika što ukupno čini 63 pomoćnika koji će biti zaposleni u gradskim školama u 2016./2017. šk. godini.

Riječ je o projektu u okviru Poziva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dodjelu bespovratnih sredstava "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama II. faza" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru OP „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Grad Zadar kao nositelj provodi projekt u partnerstvu s devet gradskih osnovnih škola: OŠ Stanovi, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Krune Krstića, OŠ Šime Budinića, OŠ Šimuna Kožićića Benje, OŠ Petra Preradovića, OŠ Smiljevac i OŠ Voštarnica. Projektom se nastoji osigurati kontinuirana podrška učenicima s teškoćama u redovni obrazovni sustav, osobito poboljšanju njihovih obrazovnih postignuća. Kroz projektne aktivnosti senzibilizirat će se i ostali učenici o pravima i mogućnostima učenika s teškoćama, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.
Grad Zadar partner je i u projektu Pučkom otvorenom učilištu koje provodi projekt POUZD 2.0. Ukupna vrijednost projekta je 1.098.886,40 kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o projektu unutar kojeg će se provesti tromjesečna edukacija za 40 pomoćnika u nastavi. Predviđeni početak edukacije je početkom rujna 2016. Polaznici će u okviru edukacije imati praksu u osam osnovnih škola Grada Zadra. Pomoćnici će po završetku edukacije dobiti  verificirano uvjerenje o završenoj edukaciji koji će se moći upisati u e-radnu knjižicu.

Vezane fotografije

Potpisan ugovor za projekt Škola PUNa mogućnosti 3 Potpisan ugovor za projekt Škola PUNa mogućnosti 3 Potpisan ugovor za projekt Škola PUNa mogućnosti 3