Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije
Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdš Dončić i gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta potpisali su Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije. S današnjim Ugovorom o dodjeli bespovratnih 2,5 milijuna kuna za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije, Grad Zadar u ovom trenutku ima ugovorene projekte koji se financiraju sredstvima iz fondova EU u vrijednosti ukupno većoj od 53 milijuna kuna.

-Zadar se natjecao prošle godine za ova sredstva pri Ministarstvu te smo odabrani za sufinanciranje među deset hravtskih gradova. Drago nam je da smo dobili sredstva te što ćemo danas potpisati ovaj ugovor kako bismo se u konačnici mogli kandidirati i za sredstva za realizaciju tog prometnog sustava što će uvelike popraviti promet u zadarskoj regiji, kazao je u uvodu gradonačelnik Kalmeta.

-Pohvaljujem grad Zadar kao jedan od deset gradova i županija u RH koji su kandidirali i dobili sredstva iz EU. To je važno jer se uklapa o nacionalnu prometnu strategiju, a urbana i regionalna mobilnost sastavni je te strategije, istaknuo je ovom prigodom ministar Hajdaš Dončić.

DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI  GRADA ZADRA KOJE SU PRETHODILE POTPISIVANJU OVOG UGOVORA

Ovaj projekt rezultat je rada grada Zadra (UO za graditeljstvo) koji je započeo 2010. godine kada je  pokrenuta izrada dokumentacije za PROJEKT PROMETNOG SUSTAVA GRADA ZADRA: ITS (INTELIGENTNI TRANSPORTNI SUSTAV). 

Uz pomoć Ministarstva prometa kao i konzultanata JASPERS-a grad Zadar među prvim gradovima u Hrvatskoj započeo je s izradom projektne dokumentacije za ovaj projekt.

SAŽETAK PROJEKTA:

Projekt obuhvaća izgradnju i implementacija inteligentnog prometnog sustava (ITS) kroz planiranje i projektiranje prometnog sustava grada Zadra kroz faze: građevinsku rekonstrukciju pojedinih križanja i kritičnih dijelova cestovne mreže, nivelaciju i proširenje semaforskog sustava, organizaciju putničkog i pomorskog prometa na Poluotoku, uvođenje pješačkih i biciklističkih staza, dogradnju kabelske kanalizacije, uvođenje video sustava ključnih raskrižja, glavnih prilaza gradu i putničkih terminala te uspostavljanje gradskog nadzorno-upravljačkog centra prometa i infrastrukture. 

Ciljevi projekta:

Uvođenje inteligentnog prometnog sustava (ITS) nadzora i upravljanja prometom i infrastrukturom kroz:

1. Integraciju intermodalnog prometa i logistike

2. Povezivanje zapadnih i istočnih dijelova Grada kao i njihovo 

    povezivanje s  novom lukom Gaženica i autocestom

3. Rekonstrukciju neodgovarajuće postojeće i dogradnju nove prometne

    infrastrukture

Očekivani rezultati:

- izgrađene (rekonstruirane) prometnice

- uspostavljen sustav daljinskog upravljanja prometom

- optimizacija javnog prijevoza i povećanje njegova korištenja uz smanjenje

  troškova

- povećanje sigurnosti i protočnosti prometa

- smanjenje onečišćenja okoliša smanjenjem količine ispušnih plinova iz vozila

- stvaranje uvjeta za uspostavu intermodalnog prometa

- povećanje sigurnosti i kvalitete života građana

Današnje potpisivanje Ugovora korak je dalje u razvoju ovog strateškog prometnog projekta grada Zadra, te širenje obuhvata prometnog modela na područje zadarske regije. Naime, Ministarstvo je donijelo Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2030. (na vladi usvojena 30.10.2014.), u kojoj je definirano da se promet mora sagledati na razini FUNKCIONALNIH REGIJA, te da nije dovoljno da gradovi sami razviju svoje prometne modele, nego da je potrebno da te modele prošire na razinu regija.

Projekt je odabran zajedno sa 10 drugih projekata iz Hrvatske na natječaju na kojem se prijavilo ukupno 30-tak projekata. Ukupna vrijednost projekta iznosi cca 2.900.000 HRK od čega EU bespovratna sredstva čine 2.500.000 HRK. Ukupno trajanje projekta iznosi 16 mjeseci.

Sredstva za ovu namjenu se moraju iskoristiti do 31.12.2016. godine

Vezane fotografije

Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije Potpisan Ugovor za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije