Potpisan ugovor za financiranje gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora na Bilom Brigu
Potpisan ugovor za financiranje gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora na Bilom Brigu
Poticanje i razvoj poduzetništva, informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

U poduzetničkom inkubatoru „InZad“ na Bokanjcu potpisan je ugovor o financiranju projekta izgradnje novog zadarskog poduzetničkog inkubatora na području Bilog Briga. Ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i  projekata EU, Tomislav Petric i direktor Inovativnog Zadra d.o.o., Alan Kociper. Vrijednost projekta iznosi 24.565.216,27 HRK uz EU sufinanciranje od 18.357.658,26 HRK. Nositelj projekta je Inovativni Zadar (InZad) u partnerstvu s Gradom Zadrom. Rok završetka je 2022.god.

Potpisivanju ugovora su također su nazočili gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, pročelnik UO za EU fondove, Grada Zadra, Šime Erlić s predstavnicima ITU jedinice Grada Zadra te ostali predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije i Inovativnog Zadra.

Zadarski ITU jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj

Ministrica Tramišak pohvalila je napore i dosadašnje uspjehe u ugovaranju, provedbi i realizaciji, kako ovoga tako i ostalih EU projekata Grada Zadra:

-Ono što mi je veliko zadovoljstvo da evo mogu reći da je Grad Zadar s ovim ugovorom u cijelosti iskoristio sredstva integriranog teritorijalnog ustroja odnosno mehanizma Europske unije koji se dodjeljuje za urbana središta, jedan od rijetkih gradova među ovih sedam koji evo zaista u cijelosti koristi sredstva Operativnog programa konkurentnost i kohezija i ono što je najvažnije upravo sredstva namijenjena razvoju poduzetništva, naglasila je ministraica Tramišak.

Novi inkubator nudi i nove perspektive za gospodarstvo

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako ovaj ugovor dolazi baš u pravo vrijeme jer otvara nove perspektive gospodarstvu zaustavljenom korona krizom. Naglasio je da je Zadar proteklih godina imao značajan rast novih tvrtki i broja zaposlenih, a s predstavnicima lokalnih poduzetnika i obrtnika predložene su i nove mjere gradskih potpora za održavanje poslovanja i očuvanja radnih mjesta:

- Novi, budući specijalizirani inkubator je ekstra bonus tim nastojanjima koji donosi infrastrukturni preduvjet za rast broja poduzetnika. Ali, to je i nova prilika onima koji imaju poduzetničke ideje da se odvaže, da probaju i svojim djelovanjem pomognu novi poduzetnički, a onda i gospodarski rast, koji nam je danas potrebniji nego ikada.

Dosadašnja zadarska iskustva s inkubatorima su i više nego pozitivna jer poduzetnicima pružaju priliku jeftino ili besplatno se educirati, sudjelovati u nekom od EU projekata i pronaći načine kako ostvarivati potpore za svoj rad.

- Ovaj je projekt namijenjen rastu i jačanju poduzetništva i novi je dom start-upovima s područja grada. Uz postojeću mrežu potpornih poduzetničkih institucija, kao što su INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na sveučilištu, ali i novim budućim Centrom kreativne industrije, možemo zaključiti kako se stvara okruženje koje dugoročno može biti poticajno i generirati prednost poduzetnicima s područja našega grada, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Najveći zadarski integrirani uredski i coworking prostor s brojnim sadržajima za poduzetnike

U prigodi potpisivanja ugovora je također rečeno kako je postojeći zadarski inkubator kontinuirano popunjen te iz godine u godinu broj zahtjeva za prostorom premašuje postojeću ponudu. Ovo ne iznenađuje s obzirom  na činjenicu da su prve četiri godine najosjetljiviji period za svakog poduzetnika koji u tim počecima treba financijski prihvatljiv „krov nad glavom“, stoga je potreba za novim inkubatorom  bila potpuno opravdana.

- Ovdje se radi o, u Zadru, do sad najvećem integriranom uredskom i coworking prostoru s brojnim drugim sadržajima za poduzetnike. Uvjerenja sam da će novih 2000 kvadrata i 100 radnih mjesta, uz poticajne uvjete poslovanja, poduzetnicima početnicima pružiti sigurnije okruženje za rast i razvoj, kazao je direktor Kociper te dodao da početak gradnje očekuje, nakon što budu provedeni postupci javne nabave, u prvom dijelu sljedeće godine.

Više mogućnosti i sredstava za razvoj urbanih područja i u novom programskom razdoblju

Na radnom djelu sastanka gradonačelnik Dukić i ministrica Tramišak sa suradnicima raspravljali su o statusu provedbe ITU instrumenta za urbano područje  Zadra,  gdje je naglašeno kako je Zadarski ITU jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj. Još preostaje priprema jednog poziva iz OPKK koji će biti raspisani do kraja godine i četiri poziva iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali".

Istaknuto je kako će razvoj urbanih područja ostati prioritet i u novom programskom razdoblju s još više mogućnosti i sredstava za gradove i općine u sastavu ITU urbanih područja, zbog čega je važno da se revidira postojeća Strategija razvoja urbanog područja i paralelno  pripremaju novi projekti.