Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma"
Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma"
U sklopu projekta “ZADAR BAŠTINI - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020”.

U sklopu projekta “ZADAR BAŠTINI - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020”, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvorena je Međunarodna ljetna škola kulturnog turizma.

- Kao što je poznato, Grad Zadar je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ započeo provedbu iznimno vrijednog i opsežnog integriranog kulturnog programa. Pritom, nije riječ samo o rekonstrukciji Kneževe i Providurove palače, uređenju gradskih bedema, izgradnji Centra za mlade, izradi kulturne strategije u našem gradu. Dovršetkom ovih projekata naš posao tek počinje jer njima stvaramo potpuno novu dimenziju zadarskog kulturnog proizvoda koji zahtijeva strateško upravljanje u cilju održivosti i potpune valorizacije, kazao je na otvaranju gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

- Na globalnom turističkom tržištu koje se neprestano i sve brže razvija, zaoštrava konkurentnost uvijek novim sadržajima i novim pristupima, nužno je ojačati kapacitete za promidžbu naših kulturno-turističkih proizvoda, razvijati znanja i vještine potrebne za razvoj kulturne ponude naše turističke destinacije, nastavio je gradonačelnik istaknuvši kako upravo zato Grad Zadar, zajedno sa Sveučilištem organizira ovu školu.

Pročelnik za EU fondove Grada Zadra, Šime Erlić, na početku ove druge po redu Međunarodne ljetne škole kulturnog turizma, poželio je svim sudionicima uspjeh u radu i izrazio uvjerenje da će se škola nastaviti održavati i razvijati i u godinama koje dolaze.

- Infrastrukturno ulaganje u kulturnu baštinu je samo jedan dio priče, dok je drugi, ne manje važan, ulaganje u obrazovanje i razvoj stručnih kadrova na području kulturnog turizma i destinacijskog menadžmenta. Vjerujem da ćemo kroz predavanja eminentnih stručnjaka i profesora te razmjenu iskustava bolje razumjeti na koje načine možemo vlastitu kulturnu baštinu ugraditi u svoj urbani identitet i razvijati kao dodatnu turističku ponudu, istaknuo je pročelnik Erlić.

Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican naglasila je kako Sveučilište neupitno podupire sve projekte Grada Zadra, pa tako i projekt Zadar baštini u okviru kojeg se održava i Međunarodna ljetna škola kulturnog turizma. Dodala je kako prema podacima WTO-a, kulturni turizam raste po stopi od 15 posto godišnje i smatra se da će dogodine imat jednu od glavnih uloga u turističkom tržištu.

- Gotovo 12 posto turista koji su posjetili Hrvatsku prije dvije godine kao motiv dolaska navode upoznavanje kulturnih znamenitosti i događanja, što bi značilo da je jačanje ljudskih potencijala odnosno obrazovanje, druga strana medalje razvoja gospodarstva pa tako i turizma. Dakle, sve naše institucije u projektima su partnerski upućene jedne na drugu, naglasila je rektorica Vican.

Ljetna škola kulturnog turizma organizira se u sklopu projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“ (ref. br. KK.06.1.1.01.0052) ukupne vrijednosti 66.461.290,13 kn, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 56.492.181,60 kn bespovratnih sredstava te odobrenog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020. Paralelno s ljetnom školom odvijat će se i prvi set radionica kojima se unaprjeđuju znanja iz destinacijskog menadžmenta i valorizacije kulturne baštine u suvremenoj turističkoj ponudi.

Na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta predavat će neki od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja kulture i turizma, a među njih se ubrajaju:

Nevenka Čavlek s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenica koja je uvrštena među 18 vodećih ekonomista iz područja ekonomike turizma u svijetu;

Jafar Jafari sa Sveučilišta Wisconsin-Stout (SAD), dobitnik Ulysses nagrade koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO), jedan od osnivača  International Academy for the Study of Tourism, te jedan od urednika Enciklopedije turizma;

članovi Katedre za kulturi turizma u okviru UNESCO-UNITWIN Chair of Culture, Tourism, Development (Paris Sorbonne) - Yoel Mansfeld (University of Haifa, Department of Geography & Environmental Studies, Izrael) i Aleksandra Brezovec (University of Primorska, Faculty of Tourism Studies, Slovenija);

Danijela Angelina Jelinčić, (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Hrvatska), (su) autorica raznih strateških dokumenata, studija i planova upravljanja vezanih za kulturni turizam te ekspert Vijeća Europe za kulturni turizam, konzultant u kulturno-turističkim projektima i član tima Mreže Culturelink.

Predstavnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadra na ljetnoj školi bit će Vinko Bakija, stručnjak za kulturni turizam te autor brojnih kulturnih ruta.

Navedeni su samo neki od vrsnih stručnjaka koji će polaznicima kroz različita predavanja, radionice i rasprave prenijeti znanja u područjima kao što su upravljanje destinacijom kulturnog turizma, inovativni marketing u turizmu, turistička valorizacija kulturne baštine i održivost kulturnog turizma.

Ova ljetna škola kao i radionice imaju za cilj ojačati kapacitete za unaprjeđenje kulturno-turističke ponude destinacije te osnažiti suradnju i razmjenu iskustava između polaznika te eminentnih svjetskih i domaćih stručnjaka iz područja turizma, i to u multikulturnom i multidisciplinarnom okruženju.

Predavanja će se održavati od  15. do 20. srpnja 2019. godine, a organizatori su Sveučilište u Zadru u suradnji s partnerima Gradom Zadrom, Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Narodnim muzejom Zadar te Turističkom zajednicom Grada Zadra.

Vezane fotografije

Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma" Otvorena "Ljetna škola kulturnog turizma"