Obljetnica vojne akcije Jaguar
Obljetnica vojne akcije Jaguar
30 godina od oslobađanja brda Križ.

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju jutros je započelo obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja brda Križ. Nakon toga, predstavnici branitelja, sudionici akcije i predstavnici lokalne i državne vlasti sudjelovali su na svečanoj akademiji koja se održala na samom brdu Križ. Tadašnji zapovjednici 159. brigade i organizatori akcije Frane Šarić i Ivan  Vitanović  prisjetili su se ratnih zbivanja tih dana u svibnju 1992. i akcije koja je bila od iznimne važnosti za Zadar i neposrednu okolicu.

Akademiji su nazočili i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, župan Bžidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, načelnik općine Bibinje Šime Sekula, zapovjednik PU zadarske Anton Dražina i brojni drugi uzvanici.

Gradonačelnik se ovim riječima osvrnuo na akciju Jaguar: Ovo je brdo bilo ono neprijateljsko uporište s kojeg je dolazilo razaranje, ranjavanje i smrt u naš grad, u naša mjesta, pa i ona otočna. O toj vojnoj pobjedi naših branitelja  i njenom utjecaju na daljnja zbivanja na bojišnici upravo smo čuli.  Svi sudionici akcije, nadam se da još uvijek osjećate ponos i zahvalnost Zadrana. Nama ne trebaju legende i mitovi, povijesne činjenice veće su od njih. Ali ih treba ponavljati. Zato posebno zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izdavanju knjige koja dokumentacijski i kroz riječi izravnih sudionika svjedoči o vojnoj akciji Jaguar.

 

 

Vezane fotografije

Obljetnica vojne akcije Jaguar Obljetnica vojne akcije Jaguar Obljetnica vojne akcije Jaguar Obljetnica vojne akcije Jaguar