Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica
Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica
Fotogalerija Galerija
Zauvijek zahvalni hrvatskim braniteljima.

U Zadru i Zadarskoj županiji obilježena je 29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica, oslobodilačke akcije koja je započela u rano jutro 22. siječnja 1993.godine

U programu je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zahvalio braniteljima i obiteljima koji su izgubili svoje najmilije u ovoj akciji.

- Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana. Ona je plaćena krvlju. Hrvatski branitelji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske“, poručio je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja podsjetio je kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

- Bila je to snažna poruka prvo našem narodu da su naša vojska i policija, naše oružane snage, kadre osloboditi svaki pedalj naše zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, ali i posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo učinili 95 u Oluji te 98 mirnom integracijom u Vukovaru, istaknuo je Medved.

Središnji program obilježavanje 29. obljetnice VRO Maslenica započeo je budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Gradskom groblju te spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Uslijedio je program u parku u uvali Jazine kod spomenika "Kocke" u kojem su sudjelovali Klapa HRM Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil.

Brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i Grada Zadra prevođeno gradonačelnkom Brankom Dukićem, položila su ruže u znak sjećanja na sve poginule branitelje.

- Riječi ne mogu izraziti zahvalnost koju osjećamo prema hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u ovoj veličanstvenoj vojno-redarstvenoj akciji, jednoj od velikih pobjeda u Domovinskom ratu. Danas se sjećamo te vojne pobjede i iskazujemo dužnu počast svim suborcima, a posebno onima koji su za našu slobodnu Hrvatsku nesebično dali svoje živote, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić.

U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH počast je odao njegov izaslanik general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu.

Spomenik u Jazinama i Forum povezao je mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama, sudionicama VRO Maslenica uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Izvor:Zadarska županija

 

Vezane fotografije

Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica