Svečano obilježena 25. obljetnica VRO „Maslenica“
Svečano obilježena 25. obljetnica VRO „Maslenica“
Fotogalerija Galerija
Vojno-redarstvena akcija koja je osnažila vjeru hrvatskog naroda u konačnu pobjedu nad agresorom.

U Zadru je dananas svečano obilježena 25. obljetnica VRO „Maslenica“. Program je započeo polaganjem vijenaca i svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju, a nastavio se odavanjem počasti pred spomenikom poginulim imotskim braniteljima u Ulici Ante Starčevića te paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim braniteljima Domovinskog rata u uvali Jazine. Nakon toga uslijedio je svečani mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica do Hrvatskog narodnog kazališta gdje je održana Svečana akademija.

Proslavi obljetnice nazočili su mnogi visoki državni dužnosnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije, branitelji Domovinskog rata i brojni građani.

Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Svečanoj akademiji gdje je, među ostalim naglasila kako su Maslenica i druge oslobodilačke akcije iskaz su domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskog čovjeka.

- One nas podsjećaju da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

General Ante Gotovina poručio je kako ne smijemo zaboraviti da je Domovinski rat bio odgovor na agresiju na Hrvatsku.

- Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Pobjedom smo ostvarili samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive ovdje, neovisno o narodnosti i vjeri. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti, istaknuo je Gotovina dodajući da nam ostaje brinuti se za sigurnost i čuvanje sloboda, što je obveza sustava nacionalne sigurnosti u kojemu su oružane snage jedan od najvažnijih stupova.

- Sigurnost i sloboda su pretpostavka da se usredotočimo na gospodarski i socijalni razvoj naše države i na tom putu želim nam uspjeh, zaključio je general Ante Gotovina.

Potpredsjednik Vlade i izaslanik premijera Plenkovića, ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je akcija Maslenica bila prekretnica Domovinskog rata kojom je ponovno spojen sjever i jug Hrvatske:

- Pokazali smo da je Hrvatska vojska već '93.- na tom stupnju, organizacijskom i kroz opremu, da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Pokazali smo i svijetu da smo u stanju i sami osloboditi i prostore koji su bili okupirani i to se kasnije i dogodilo, rekao je Krstičević.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić istaknuo je što je vojno-redarstvena operacija "Maslenica" značila za Zadar:

- Značila je prestanak agonije hladnih skloništa i života bez osnovnih životnih uvjeta. Osnažila je vjeru našeg naroda u sposobnost i odlučnost hrvatskog branitelja i konačnu pobjedu nad agresorom, osiguravanje slobodne komunikaciju sjevera i juga Hrvatske i početak oslobađanja okupiranih krajeva naše Domovine, a završila na najveličanstveniji način, oslobodilačkom akcijom “Oluja“, podsjetioje gradonačelnik Dukić izrazivši na kraju poštovanje i zahvalnost prema svim stradalima i podnesenim žrtvama njihovih najbližih, svim braniteljima i civilima čijim doprinosom je ostvareno ono što danas imamo - slobodni Zadar i Hrvatsku.

Povodom obilježavanja ove značajne obljetnice, na zadarskoj rivi izloženo je naoružanje i oprema naših oružanih snaga koje su razgledali brojni građani i visoki uzvanici, a održan je i letački program akro-grupe „Krila Oluje“. Također, današnju svečanost obilježio je i prelet poznatih vojnih helikoptera Kiowa. Na kraju je na Sveučilištu održan Znanstveni kolokviju na temu operacije Maslenica na kojem se moglo, uz ostalo, čuti kako je akcija Maslenica imala ogromno geostrateško značenje zbog povezivanja primorskoga i kontinentalnoga dijela Hrvatske. O geografskim,vojnim, političkim i medijskim odjecima akcije uz ostale govorili su doktor Josip Faričić s Odjela za geografiju, dr. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinkog rata, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, te doktor Zlatko Begonja s Odijela za povijest Sveučilišta u Zadru.