31. obljetnica vojne akcije Jaguar
31. obljetnica vojne akcije Jaguar
VOJNA AKCIJA JAGUAR 1992. DONIJELA DUGOIŠČEKIVANI MIR

Ovog tjedna navršava se 31 godina od vojne akcije „Jaguar“ kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i okolicu.

Bio je to tada najveći uspjeh redom zadarskih domicilnih postrojbi u nizu borbenih aktivnosti koji je prethodio VRO „Maslenica“ kojom je oslobođen velik dio okupiranoga zadarskog zaleđa.

 Već u prvim mjesecima Domovinskog rata postojala je silna želju za oslobađanjem brda Križ s kojeg su srpske snage nanosile velike gubitke u ljudstvu i materijalnu štetu gradu Zadru i okolnim naseljima, a Jadransku magistralu su držali pod danonoćnom paljbom.

 Vojnoj akciji Jaguar prethodile su manje akcije hrabrih hrvatskih branitelja s ciljem nanošenja gubitaka u ljudstvu i tehnici srpskim snagama kojima su vršili smjene na brdu Križ. Počela je 17. svibnja u 14 sati i završila 22. svibnja 1992. u kasnim večernjim satima predajom neprijateljskih vojnika koji su bili u potpunom okruženju. Akciju je osmislio i vodio zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a Ivan Vitanović. Trebalo je u tajnosti usuglasiti sve aktivnosti koje prate dinamiku napadne akcije. Za zasjedu neprijateljskoj koloni bio je zadužen Ivan Vitanović i daljnje vođenje akcije do konačnog oslobađanja brda Križ. U neposrednom bočnom osiguranju sa protuoklopnim sredstvima su sudjelovale dvije skupine, prva na Iglića brigu koju je vodio Vitomir Burčul, a druga na padinama Sasavca koju je vodio Tomislav Matešić. Dvije pješačke satnije su sudjelovale u neposrednim bojnim aktivnostima, treća pješačka satnija kojom je zapovijedao Vinko Šimunić Bubanj je držala srpske snage na brdu Križ pod pješačkom paljbom povremeno ulazivši u prostor neprijateljskog uporišta; druga pješačka satnija kojom je zapovijedao Željko Perić čvrsto je branila širi prostor brda sv. Martin i davala potporu snagama koje drže u obruču srpske snage na brdu Križ. Prva pješačka satnija kojom je zapovijedao Drago Dunatov, i četvrta satnija kojom je zapovijedao Neven Torbarina, provodile su aktivnu obranu radi bočnog osiguranja. Za neposrednu topničku potporu akcije bili su zaduženi zapovjednik minobacačke bitnice MB 120 mm Bruno Milin i zapovjednik minobacačkog voda MB 82 mm Branko Burčul.

 Iznenađenje je postignuto, smjena se nije dogodila prvog dana niti su srpske snage mogle doći do svojih snaga koje su bile u okruženju na brdu Križ. Od drugog dana akcije angažirano je topništvo 112. brigade HV-a za djelovanje po ciljevima po dubini koje je zatražio zapovjednik 159. brigade HV-a Frane Šarić. Srpske snage su pokušale nekoliko protunapada, ali bezuspješno. Zadarska bojišnica se aktivirala, susjedne postrojbe obavljale su ograničena djelovanja u potpori akciji Jaguar. Javili su se i dragovoljaci, većina pripadnici Specijalne jedinice policije Poskoci koji su u zadnjim danima akcije pomogli obrani brda sv. Martin i blokadi brda Križ do predaje srpskih snaga. Oslobađanje brda Križ do tada je bilo nezamislivo. Radi se o jedinstvenoj vojnoj akciji po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja.

 

Vezane fotografije

31. obljetnica vojne akcije Jaguar 31. obljetnica vojne akcije Jaguar 31. obljetnica vojne akcije Jaguar