Obilježen Dan neovisnosti
Obilježen Dan neovisnosti

Republika Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti. Tim povodom izaslanstva državnih, županijskih i gradskih vlasti, vojske i policije, političkih stranaka te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položila su vijence i zapalila svijeće ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u spomen svim braniteljima koji su svoje živote dali za danas slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. U ime Grada Zadra, vijence su položili zamjenici gradonačelnika Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić te predsjednik Gradskog vijeća, Živko Kolega. Učinili su to u znak dubokog pijeteta i zahvalnosti svim poginulim braniteljima koji su zaslužni da danas možemo obilježavati ovaj važan državni blagdan u slobodnoj domovini.

Svake godine, na današnji dan, sjećamo se povijesnog datuma, 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidanju svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Pritom je utvrđeno da  Republika Hrvatska nijedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim niti legalnim kao i da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije. Time je otvoren put višestranačju i demokraciji te stvaranju samostalne, suverene i demokratske Hrvatske.

Vezane fotografije

Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti