Obilježen Dan obrane Zadra
Obilježen Dan obrane Zadra
Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, spomeniku Imoćanima i mjestima pogibije na Dračevcu obilježen je Dan obrane grada Zadra.
Svečano obilježavanje započelo je budnicom Gradske glazbe ulicama i  trgovima Zadra, a  nakon toga su, u znak vječne zahvalnosti i dubokog  poštovanja prema svim žrtvama, predstavnici svih razina vlasti, ali i  institucija te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili vijence i  zapalili svijeće na spomen obilježjima, počevši od Gradskog groblja, preko spomenika imotskim vitezovima u Ulici Ante Stračevića  te na dva mjesta pogibije branitelja na Dračevcu.

Središnja svečanost održana je na liniji obrane grada od agresora, na Dračevcu, gdje su se okupljenima obratili gradonačelnik  Branko Dukić, Đovani Matešić Jeremija  u ime svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata , ratni zapovjednik 3. Imotske bojne Imotski sokolovi, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar,  ime ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH zapovjednik Zapovjedništva za potporu oružanih snaga RH general bojnik Mladen Fuzul, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Božidar Longin, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica  Grozdana Perić, te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač.

Gradonačelnik je između ostaloga istaknuo: Na ovom mjestu s posebnim pijetetom sjećamo se svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Hrvatske. Sjećamo se danas svih naših heroja, svakog pojedinca koji je odabrao vlastitu žrtvu za spas našeg Zadra. Ali sjećamo se i svih građana koji su uporno svojim radom davali vjeru u ispravnost te žrtve na kojoj je sazdan naš Zadar i naša Hrvatska. Ponovit ću: dragi branitelji, i danas ste odlučni i vjerni Domovini. A baš takvi i trebaju biti istinski uzori našim naraštajima koji danas odrastaju u slobodi i miru.

Čestitam i zahvaljujem i svima onima koji sada nisu s nama, a koji su na današnje dane početkom 90-ih stali u obranu žena, djece i staraca našeg Zadra, naše Hrvatske. I u svakom trenutku vjerovali u pobjedu, vjerovali u svoju Domovinu! Isto tako i svima koji su dali svoj doprinos ovogodišnjem programu obilježavanja Dana obrane Zadra. Budimo ponosni, svakodnevno čuvajmo i živimo vrijednosti koje su hrvatski branitelji utkali u našu Hrvatsku! Bolje i više ne može!

 

 

 

Vezane fotografije

Obilježen Dan obrane Zadra Obilježen Dan obrane Zadra Obilježen Dan obrane Zadra