Ministar Aladrović obišao dovršenu zgradu Centra Mocire
Ministar Aladrović obišao dovršenu zgradu Centra Mocire
U tijeku nabava za opremanje DV "Latica" i OŠ "Voštarnica".

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, obišli su danas Centar za osobe s posebnim potrebama, Mocire. Ministar Aladrović imao je prigodu obići u potpunosti dovršenu zgradu, a što se tiče samog useljenja, ono će biti moguće nakon što se okončaju postupci javne nabave za opremanje prostora Dječjeg vrtića „Latica" i Osnovne škole „Voštarnica". Navedeni postupci nabave opreme su u tijeku te se njezina ugradnja i postavljanje, ukoliko sve prođe bez žalbi, očekuje do kraja godine. Iako Grad provodi natječaj za obje ustanove, troškove opremanja škole preuzet će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će natječaj za Centar za pružanje usluga u zajednici raspisati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako je Grad Zadar spreman za primopredaju ovoga Centra njegovim budućim korisnicima koji željno iščekuju svoj novi suvremeni prostor te da se radilo o najizazovnijem gradskom projektu do sad:

- Ako je i jedan zadarski projekt bio prioritetan i bez alternative, ali isto tako i projekt u kojemu se u punom obimu pokazalo značenje Murphyevog zakona, onda je to Centar Mocire. Napokon možemo odahnuti i reći – gotovo je! Ili, točnije – krenimo! Odriješili smo gordijski čvor i završili suvremeni centar koji naš sustav odgoja i obrazovanja te socijalnih usluga diže u novu dimenziju. Danas mislim na generacije naših mladih sugrađana koji su odrasli u iščekivanju ovog trenutka. Na njihove roditelje, sve stručne osobe i udruge koji su u ovom dugom razdoblju podnijeli ogroman teret u snaženju lokalnih procesa socijalne uključenosti i pružanje podrške razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga. Konačni završetak ovog projekta pokazao je snagu zajedništva Grada i Vlade, odlučnost i sposobnost. I zato veliko hvala našim partnerima – ministarstvima rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  i znanosti i obrazovanja. Pred nama je još dovršetak postupka javne nabave za opremu i usudit ću se vjerovati kako će ove jeseni vrtić Latica i škola Voštarnica dočekati svoju djecu u novim prostorima.

- Stavljanje u funkciju Centra Mocire pokazuje važnost sinergije lokalne i središnje vlasti i značajno će pridonijeti poboljšanju kvalitete života djece i odraslih osoba  s invaliditetom na području Zadarske županije, kazao je u prigodi obilaska ministar Aladrović i nastavio:

- Centar će pružati socijalne usluge za različite skupine korisnika kroz sva razdoblja njihovog života, sukladno individualnim potrebama. U ustanovi će se pružati usluge rane intervencije od najranije dobi djeteta s teškoćama, psihosocijalna podrška, usluga boravka, ali i smještaj u interventnim kriznim situacijama, organizirano stanovanje uz podršku u zajednici za korisnike s intelektualnim teškoćama, autizmom i tjelesnim oštećenjem. To uključuje i mobilne timove koji će pružati uslugu integracije za djecu s oštećenjem vida i oštećenjem sluha uključenu u redovni sustav obrazovanja.