Potpisan Sporazum o  radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire“
Potpisan Sporazum o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire“
Kreću radovi na dovršetku Centra Mocire.

U Maloj vijećnici Grada Zadra upriličeno je potpisivanje Sporazuma o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire“ s najpovoljnijim ponuđačem po provedenom postupku javne nabave. Sporazum su potpisali gradonačelnik Branko Dukić i predstavnik izvođača radova, tvrtke Kreći avangard, Siniša Krekić. Potpisivanju su također nazočili državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade, Marija Pletikosa, pročelnici Joso Nekić i Mario Pešut, ravnateljica DV „Latica“ i OŠ „Voštarnica“, Vesna Penjalov i Irena Dukić te predstavnici zadarskih udruga koje brinu o osobama s teškoćama – udruge za autizam, down sindrom i udruge „Svjetlo“.

-  Kao što vidite, dokumentacija je opsežna, rokovi kratki – 9 mjeseci, iznos popriličan – preko 19 milijuna kuna kojima treba dodati i PDV, istaknuo je gradonačelnik Dukić zahvalivši ministarstvima za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te za znanost i obrazovanje s kojima je dogovoreno zajedničko financiranje potrebnih radova na rekonstrukciji objekta i izgradnji športske dvorane. Gradonačelnik Dukić je također najavio skoro potpisivanje ugovora za poslove nadzora.

- Moram još reći kako su Mocire moja glavna preokupacija od kad sam stupio na ovu dužnost. Sretan sam zbog skore izgradnje nove osnovne škole, jednako sretan i zbog mogućnosti smanjivanja cijene dječjih vrtića i uvođenja popodnevne vrtićke smjene. Sretan sam i zbog potpisa predugovora za početak gradnje novih 100 stanova iz programa POS-a. Sve je to dio naših nastojanja da održimo i razvijamo naš Zadar kao grad mladih, kazao je graodnačelnik.

Državna tajnica Pletikosa također je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem ugovora za početak gradnje budući da je, kako je kazala, njezina misija odlaskom na sadašnju dužnost u ministarstvo  također bila dovršenje ovog projekta. Podsjetila da će na gotovo 7 tisuća metara četvornih prostora, kada se zgrada dovrši, biti organizirane razne socijalne usluge usmjerene na djecu i odrasle s različitim oštećenjima od rane intervencije, psihosocijalne pomoći, privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka kao i drugi oblici podrške i pomoći kao individualne tako i pomoći obiteljima te da će centar biti otvoren civilnom sektoru i udrugama.

Ravnateljice DV Latica i OŠ Voštarnica naglasile su kao ovo predstavlja neizmjeran pomak prema naprijed, prema suvremenim metodama edukacije te otvara mogućnosti za izvođene programa koji se do sada, zbog nedostatka prostora, nisu mogli provoditi.

- Imat ćemo četiri puta veći prostor, veće učionice, dvoranu za tjelesni odgoj… što nam otvara nebrojene mogućnosti, kazala je ravnateljica Dukić.

- Veselim se novim sadržajima i daljnjem razvoju programa inkluzije, kazala je ravnateljica Penjalov.

Predstavnici udruga, i sami roditelji djece s poteškoćama, posebno su ukazali na činjenicu da su njihova djeca, kada navrše 21 godinu, sada prepuštena obiteljima bez adekvatne institucionalne potpore te su pozdravili najave resornog ministarstva o donošenju zakona o asistentima za pružanje pomoći u obiteljima.

- Dovršetkom Centra Mocire poboljšat će se kvaliteta života i našoj djeci i nama samima, kazali su predstavnici udruga.

-  Ovaj centar nije samo zgrada, objekt, ustanova. Ona je život, zaključio je gradonačelnik. Svi prisutni izrazili su nadu da će se dogodine svi zajedno naći na otvorenju u obnovljenim prostorima Centra Mocire.