Mimohod svjetlosti i sjećanja
Mimohod svjetlosti i sjećanja

Čitava Hrvatska danas se prisjetila svih žrtava zaslužnih za stvaranje samostalne i slobodne domovine. Prošle su 22 godine od pada Vukovara i Škabrnje, a svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama počast su odali i mnogobrojni građani grada Zadra, koji su sudjelovali u ˝Mimohodu svjetlosti i sjećanja˝. Mimohod, koji su organizirale braniteljske udruge započeo je na Narodnom trgu, gdje je svijeću zapalio i gradonačelnik Božidar Kalmeta, zajedno sa svojim zamjenikom Zvonimirom Vrančićem.

Građani grada Zadra kroz cijeli današnji dan postavljali su svijeće na sredini Narodnog trga. Prije samog početka mimohoda, svijeće su, u ime Grada Zadra, zapalili i gradonačelnik Božidar Kalmeta te njegov zamjenik Zvonimir Vrančić. Potom su, zajedno s okupljenima poslušali dirljivo pismo djeteta poginulog branitelja, koje je pročitala Ivana Haberle, predsjednica udruge Žene u domovinskom ratu Zadar. Pored navedene udruge, u organizaciji su sudjelovali i zadarska HVIDRA, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, udruga Damir Tomljenović Gavran, te Bojna ˝Kralj Tomislav Zadar˝.

Nakon pisma i molitve, okupljeni su formirali kolonu, koja se potom uputila prema Vukovarskoj ulici na Bilom Brigu, uz molitve i domoljubne pjesme. Dostojanstveno i u zajedništvu, držeći upaljene svijeće, sudionici mimohoda stigli su do Osnovne škole ˝Zadarski otoci˝, gdje su ih dočekali i mnogi drugi sugrađani i branitelji. Tijekom prigodnog programa, koji se odvijao ispred same škole, u zrak su pušteni lampioni, kao simboli duša koje su u Domovinskom ratu otišle u nebo. Pred sam kraj, pripadnici zadarskog ˝Tornada˝ zapalili su 22 baklje, a okupljeni su potom duž cijele ulice postavili zapaljene svijeće.

Vezane fotografije

Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja Mimohod svjetlosti i sjećanja