23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
Spomen dan

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj i Europi odajemo počast svim žrtvama tih režima i onima koji su se suprotstavili bilo kojoj totalitarnoj vladavini, pokazavši svojim djelima hrabrost i odlučnost koja nam je omogućila našu današnju slobodu i demokraciju. Građani Zadra doživjeli su u svojoj povijesti više totalitarnih režima: komunizam i fašizam. Time je veće naše razumijevanje za žrtve zločina protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, a i poštovanje prema borcima za slobodu od svih totalitarnih ugnjetavanja.

Gradonačelnik Grada Zadra

 Branko Dukić

 Europski dan sjećanja

 Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

 Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas.