Europski dan prava pacijenata
Europski dan prava pacijenata
 Europski dan prava pacijenata obilježava se 18. travnja.    

Dana 18. travnja 2021.g.  obilježava se 15. Europski dan prava pacijenata. Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata „Zadarski pacijent, kao i svake godine, želi stoga podsjetiti građane Zadra i Zadarske županije na EU Dan prava pacijenata kako bi u središte pozornosti doveli sustav zaštite i promicanja prava pacijenata, posebno aktualnim u ovo doba pandemije i koronavirusa.

 Članovima zadarske udruge na zadarskom Narodnom trgu  se pridružio i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić kako bi zajedno s građanima obilježio 15. EU dan prava pacijenata.

 Izazovi održive zdravstvene zaštite u cijeloj Europi, nametnuli su potrebu prepoznavanja i normiranja prava pacijenata u zdravstvenim sustavima EU. U Rimu je 2002. godine nastala Europska povelja o pravima pacijenata, poznatija kao "Rimska povelja", koja je u studenom iste godine ratificirana u Briselu i tako je postala temeljni dokument za reformu zdravstva u zemljama Europske Unije. Drugo poglavlje „Rimske povelje“, u kojem je prezentirano 14. prava pacijenata, sastavni je dio Europskog Ustava.

 

Vezane fotografije

 Europski dan prava pacijenata  Europski dan prava pacijenata  Europski dan prava pacijenata